Wat doen we

2021-2022

De tentoonstelling De Geknipte Kat loopt volop en ook de documentaire krijgt veel bijval. Onze bewinders zorgen voor een blijver na de tentoonstelling en maken een kaartspel die ze noemen naar de tentoonstelling. Ze lanceren het kaartspel De Geknipte Kat op 14 januari. In februari geven ze de aftrap voor alweer een nieuw project 'Jonge dozen en oud geweld'. Meer informatie volgt!

Kaartspel De Geknipte Kat. Te koop voor 20 EUR in de museumshop


 
EN DE VOORBIJE JAREN?
 
2020-2021

In dit schooljaar staat alles in het teken van de tentoonstelling POES. Hoe de kat de mens vangt. Onze geëngageerde groep jonge tieners maakte samen met de dienst Dierenwelzijn een extra tentoonstelling over het zwerfkattenprobleem. In De Geknipte Kat krijg je informatie over hoe je het beste je kat kan verzorgen en hoe belangrijk sterilisatie en het chippen daarbij wel is. 'De Geknipte Kat' is geen exclusief Iepers verhaal. De dienst Dierenwelzijn trekt met deze tentoonstelling door de rest van Vlaanderen om mensen op hun rechten en plichten te wijzen als katteneigenaar. 

Onze jongerenwerking valt op in Vlaanderen! De organisatie Publiq stelde de jongerenwerking van het museum ter inspiratie voor aan andere cultuurwerkers in een digitale cursus of webinar op 28 mei. Benieuwd wat er verteld werd? Lees hier het verslag.

2019-2020

Deze negen meisjes nemen een vliegende start met de organisatie van een heuse gocartrally 'Myn papa doe mee mê de rally in'Afrika' tijdens de Warmste Week. Een actie voor Music for Life t.v.v. het kinderbezoek in de Ieperse Gevangenis. Het verzamelde geld brengen de bewinders zelf naar Kortrijk waar Studio Brussel z’n tenten heeft opgeslagen. Ze geven hun actie een blijvend karakter door een documentaire te maken die dezelfde naam draagt als het evenement (zie boven).
Na de gocartrally is het alle hens aan dek voor een eigen tentoonstelling. Die vormt een belangrijk onderdeel van het grootschalige project ‘herSTELLINGEN’ van het Yper Museum. Deze buitenexpo 'Jonge STELLINGEN' krijgt van maart 2020 tot het najaar een ereplaats op de binnenkoer van de Lakenhallen. 
Omdat het altijd interessant is te zien ‘hoe ze het op een ander doen’, trekt het Voorlopig Bewind naar een ander museum. Dit jaar maken de bewinders kennis met de jeugdwerking van het Gruuthuusemuseum in Brugge.

 2018-2019

Night at the Yper Museum. Kennismaking met het museum mét nabespreking én drankje.
De educatieve ruimte roept om een originele, verrassende inrichting. Toekomstige interieurstylisten of kleuradviseurs kunnen zich volledig laten gaan. 
Het Yper Museum bezit interessante software ;-). Wat als... onze schilderijen konden spreken? Eens horen wat al die zelfportretten te zeggen hebben anno 2018-2019. Voorproefje?
Kan ons Voorlopig Bewind bijleren van jongerenwerking van andere musea? Zal wel zijn! We maken opnieuw een daguitstap. 


 
2017 - 2018

Een jaar om nooit te vergeten! Met zijn allen hadden we maar een doel voor ogen: de opening van het Yper Museum op 1 juli 2018. De bewinders waren bij de bespreking van de museumplannen en hielden de vinger aan de jongerenpols. Om inspiratie op te doen gingen we opnieuw gluren bij de buren, de noorderburen dit keer. Hoe zit het met de jongerenwerking van het Zeeuws Museum? Een fantastische ervaring, voor beide musea trouwens, want onze bewinders hebben die Zeeuwen ook wat aangeleerd ;-). 

Daarnaast ging het Voorlopig Bewind via het project 'Souvenir d'Ypres' op zoek hoe een weerslag van het huidige Ieper in de museumverzameling kon opgenomen worden. Afzonderlijk schuimden ze de souvenirwinkels af en verzamelden ze al wat zij leuk vonden. Zijn er tendensen? Zijn de souvenirs een opstapeling van clichés? Zijn er lokale creaties bij of is alles 'made in china'? Gaven de objecten inspiratie voor de shop van het Yper Museum, of net niet?

Dat bewinders een stem hebben, werd bewezen tijdens de promostunt van het Yper Museum op de 45ste Kattenstoet. Ze hebben het gehoord, die duizenden bezoekers van de Kattenstoet... "Hier komt het Yper Museum". Een exclusieve preview aan het Yper Museum in opbouw hadden ze wel verdiend.

Afsluiten deden we in schoonheid... de officiële opening van het Yper Museum, het sluitstuk van opnieuw een topjaar Voorlopig Bewind!
Klik hier voor de bewindvoerders van schooljaar 2017-2018.


2016 - 2017 

Een superteam! Wat een topprestatie, 'Kappen for Life'. Vele staarten werden geknipt en veel meer centen werden ingezameld voor Think Pink tijdens de Music for Life week. In januari spoorden ze naar het BELvue museum en namen er de educatieve werking onder de loep. Maar de absolute kers op de taart was hun tentoonstelling 'Werken in Uitvoering'. Het resultaat van een nachtje 'los gehen' tijdens 'Night@theMuseum' in het Stedelijke Museum. Ze maakten een eigen interpretatie van de schilderijen en stelden die op creatieve wijze tentoon. Jawel, zij kwamen de eer toe om de aller-allerlaatste tentoonstelling van het Stedelijk Museum te ontwerpen, want in december 2018 sluit dat definitief de deuren. Benieuwd naar hun kunstbeleving? Klik hier. En tussendoor? Brainstormen, lachen, durven beslissen, bijleren,... en vele broodjes met kaas en hesp verorberen!

  

2015 - 2016

Het geboortejaar van het Voorlopig Bewind! Van april tot december 2016 liep een heuse participatiecampagne 'Van Stadhuis naar Huis van de Stad'. Via een tijdelijke doe mee-tentoonstelling en allerhande activiteiten achterhaalden we hoe de bewoners van de streek het nieuwe Yper Museum zien. Het eerste Voorlopig Bewind werd in het leven geroepen en doorliep het hele traject als 'testcase'. De maanden voorafgaand aan de campagne, tussen januari en maart 2016, kreeg elke bewinder een 'avatar' toegewezen in de vorm van een Playmobilpopje. Een mooie pop-up tentoonstelling in het Huis van de Stad was het resultaat!

De samenwerking met dit frisse team maakte het museumteam zoveel sterker. Brainstormen, experimenteren, discussiëren, leren en durven beslissen. Deze cocreatieve jongerenwerking was zo waardevol dat meteen beslist werd dat het Voorlopig Bewind een héél lang leven beschoren is...