Wat doen we

2023-2024

De term ‘Voorlopig’ Bewind werd begin dit schooljaar wel heel concreet. De zalige jongerenbende van de voorbije edities nam afscheid van het secundair onderwijs en trok naar Kortrijk, Gent, Antwerpen, … Op zoek naar een volledig nieuwe bende dus! Die vonden we in de blauwe groep van de OKAN-klas van SMSI Ieper (Sint-Maartensscholen). Deze 14 leerlingen staan al het verst in de kennis van het Nederlands en sluiten in de loop van volgend schooljaar aan in het regulier onderwijs. 

Dit schooljaar gaan deze jongeren aan de slag met het Erfgoeddagthema 'Thuis'. We dompelen ze onder in het verhaal van ons museumhuis het Merghelynck Museum. Aan de hand van de bijzondere collectie, reflecteren ze over de begrippen thuisgevoel en heimwee. Hun ervaringen en bevindingen verfilmen ze volledig zelf in een eigentijdse documentaire. Het resultaat ontdek je op Erfgoeddag op zondag 21 april.

Daarnaast verdiept deze groep zich in het insigneverhaal, onze collectie pins uit de middeleeuwen. Dit naar aanleiding van de tijdelijke tentoonstelling Vrolijk, vrij en vunzig. De andere kant van de middeleeuwen. Aangezien de gildes in die tijd elk hun eigen insigne hadden, is het hoog tijd dat ook het Voorlopig Bewind hiermee kan pronken. We ontwerpen dit jaar een echt ‘Voorlopig Bewind insigne’.

 


EN DE VOORBIJE JAREN?
2022-2023

Dit jaar maakten de jongeren van het Voorlopig Bewind een documentaire ‘Het labo van de archeoloog’. Een boeiende documentairefilm over nieuwe onderzoekstechnieken op archeologisch materiaal met grappige animaties in de typische Yper Museum stijl. De museumjongeren speelden een uiterst belangrijke rol bij de uitwerking van de film. Zo bedachten ze de opzet voor het filmpje en werkten het mee uit. Opnieuw een boeiende en geslaagde samenwerking! Kom de film vanaf 20 september gratis ontdekken in het Yper Museum.

 

Speciaal voor de opening van de tentoonstelling 'LOUISE/EDITH. Op handen gedragen' maakten de museumjongeren van het Voorlopig Bewind een groot krijtkunstwerk. Dat gebeurde in de nacht van 4 op 5 november 2022 samen met krijtkunstenaar Sonja Mazereel tijdens een night@themuseum.  Hun eigen interpretatie van het werk van Louise De Hem en haar pasteltechniek is vanaf nu te zien in de inkomhal van het Yper Museum. Het gaat om een krijttekening op een doek van 3 op 4 meter. Herken je fragmenten uit het oeuvre van Louise

 
2021-2022

Van september tot januari liep de tentoonstelling De Geknipte Kat van onze bewinders. Die kreeg, evenals hun documentaire veel bijval. Omdat ze het belangrijk dat de boodschap over het zwerfkattenprobleem blijft bestaan na afloop van de expo maakten ze werk van een blijver. Ze bedachten een origineel kaartspel die ze dezelfde naam gaven als de tentoonstelling. Zo lanceerden ze op 14 januari 2022 het kaartspel De Geknipte Kat. Te koop voor 20 EUR in de museumshop

In februari gaven ze dan de aftrap voor een nieuw, langlopend museumproject 'Oud Geweld & Jonge Dozen'. Daarbij slaan ze de brug tusen generaties. Onze museumjongeren van het ‘Voorlopig Bewind’ werkten samen met bewoners van woonzorgcentrum Huize Zonnelied. Ze boden bejaarde deelnemers een persoonlijke rondleidingen aan. Ze wilden méér dan een gewone wandeling waarbij de bejaarden in een rijtje met rolwagens door het museum worden geduwd. Ze gaven de ouderen de kans om hun kennis, ervaringen en verhalen te delen met hen, de jongere generatie. Het werd dus een persoonlijk, individueel, op maat gemaakt geleid bezoek.

Op 18 mei haalden de jongeren hun ‘partner voor de dag’ op aan het woonzorgcentrum. Het werd een superdag, zowel voor de Voorlopig Bewinders als voor de rusthuisbewoners. Ter afronding was er koffie met taart in het Museumcafé. Na het bezoek, namen de museummedewerkers diepte-interviews af van zowel de jongeren als de bejaarden. Ze peilden naar hun ervaringen en koppelden die aan de fotoreeks van fotograaf Giovanni Flagel. Dat resulteerde in ‘De Gazette van Oud Geweld & Jonge Dozen’.

Lena, bewoner van Huize Zonnelied: "Het klikte tussen Kiara en mij. Ik voel me wel een beetje schuldig want ik liet het meisje te weinig aan het woord. Ik was vroeger namelijk stadsgids. En toch vertelde ze me ook dingen die ik nog niet wist. Kiara zei achteraf “amai, jij weet veel!”
Jolien, lid van het Voorlopig Bewind: "Mevrouw Alice Deleuze die ik begeleidde, is 95 jaar. Het was pas op het moment dat ze over de Tweede Wereldoorlog begon te praten, dat ik begon te tellen en dacht van ‘oei’. Ze was niet van de streek dus het museum was nieuw voor haar, maar wat een vat vol kennis!"
Lois, lid van het Voorlopig Bewind: "Op bepaalde plekken in het museum kon Robert de objecten niet goed zien. Ik heb toen met m’n gsm foto’s genomen en die zo aan hem getoond."

Klik op de krant en lees!

 


2020-2021

In dit schooljaar staat alles in het teken van de tentoonstelling POES. Hoe de kat de mens vangt. Onze geëngageerde groep jonge tieners maakte samen met de dienst Dierenwelzijn een extra tentoonstelling over het zwerfkattenprobleem. In De Geknipte Kat krijg je informatie over hoe je het beste je kat kan verzorgen en hoe belangrijk sterilisatie en het chippen daarbij wel is. 'De Geknipte Kat' is geen exclusief Iepers verhaal. De dienst Dierenwelzijn trekt met deze tentoonstelling door de rest van Vlaanderen om mensen op hun rechten en plichten te wijzen als katteneigenaar. 

Onze jongerenwerking valt op in Vlaanderen! De organisatie Publiq stelde de jongerenwerking van het museum ter inspiratie voor aan andere cultuurwerkers in een digitale cursus of webinar op 28 mei. Benieuwd wat er verteld werd? Lees hier het verslag.


2019-2020

Deze negen meisjes nemen een vliegende start met de organisatie van een heuse gocartrally 'Myn papa doe mee mê de rally in'Afrika' tijdens de Warmste Week. Een actie voor Music for Life t.v.v. het kinderbezoek in de Ieperse Gevangenis. Het verzamelde geld brengen de bewinders zelf naar Kortrijk waar Studio Brussel z’n tenten heeft opgeslagen. Ze geven hun actie een blijvend karakter door een documentaire te maken die dezelfde naam draagt als het evenement (zie boven).
Na de gocartrally is het alle hens aan dek voor een eigen tentoonstelling. Die vormt een belangrijk onderdeel van het grootschalige project ‘herSTELLINGEN’ van het Yper Museum. Deze buitenexpo 'Jonge STELLINGEN' krijgt van maart 2020 tot het najaar een ereplaats op de binnenkoer van de Lakenhallen. 
Omdat het altijd interessant is te zien ‘hoe ze het op een ander doen’, trekt het Voorlopig Bewind naar een ander museum. Dit jaar maken de bewinders kennis met de jeugdwerking van het Gruuthuusemuseum in Brugge.


2018-2019

Night at the Yper Museum. Kennismaking met het museum mét nabespreking én drankje.
De educatieve ruimte roept om een originele, verrassende inrichting. Toekomstige interieurstylisten of kleuradviseurs kunnen zich volledig laten gaan. 
Het Yper Museum bezit interessante software ;-). Wat als... onze schilderijen konden spreken? Eens horen wat al die zelfportretten te zeggen hebben anno 2018-2019. Voorproefje?
Kan ons Voorlopig Bewind bijleren van jongerenwerking van andere musea? Zal wel zijn! We maken opnieuw een daguitstap. 


 

2017 - 2018

Een jaar om nooit te vergeten! Met zijn allen hadden we maar een doel voor ogen: de opening van het Yper Museum op 1 juli 2018. De bewinders waren bij de bespreking van de museumplannen en hielden de vinger aan de jongerenpols. Om inspiratie op te doen gingen we opnieuw gluren bij de buren, de noorderburen dit keer. Hoe zit het met de jongerenwerking van het Zeeuws Museum? Een fantastische ervaring, voor beide musea trouwens, want onze bewinders hebben die Zeeuwen ook wat aangeleerd ;-). 

Daarnaast ging het Voorlopig Bewind via het project 'Souvenir d'Ypres' op zoek hoe een weerslag van het huidige Ieper in de museumverzameling kon opgenomen worden. Afzonderlijk schuimden ze de souvenirwinkels af en verzamelden ze al wat zij leuk vonden. Zijn er tendensen? Zijn de souvenirs een opstapeling van clichés? Zijn er lokale creaties bij of is alles 'made in china'? Gaven de objecten inspiratie voor de shop van het Yper Museum, of net niet?

Dat bewinders een stem hebben, werd bewezen tijdens de promostunt van het Yper Museum op de 45ste Kattenstoet. Ze hebben het gehoord, die duizenden bezoekers van de Kattenstoet... "Hier komt het Yper Museum". Een exclusieve preview aan het Yper Museum in opbouw hadden ze wel verdiend.

Afsluiten deden we in schoonheid... de officiële opening van het Yper Museum, het sluitstuk van opnieuw een topjaar Voorlopig Bewind!
Klik hier voor de bewindvoerders van schooljaar 2017-2018.


2016 - 2017 

Een superteam! Wat een topprestatie, 'Kappen for Life'. Vele staarten werden geknipt en veel meer centen werden ingezameld voor Think Pink tijdens de Music for Life week. In januari spoorden ze naar het BELvue museum en namen er de educatieve werking onder de loep. Maar de absolute kers op de taart was hun tentoonstelling 'Werken in Uitvoering'. Het resultaat van een nachtje 'los gehen' tijdens 'Night@theMuseum' in het Stedelijke Museum. Ze maakten een eigen interpretatie van de schilderijen en stelden die op creatieve wijze tentoon. Jawel, zij kwamen de eer toe om de aller-allerlaatste tentoonstelling van het Stedelijk Museum te ontwerpen, want in december 2018 sluit dat definitief de deuren. Benieuwd naar hun kunstbeleving? Klik hier. En tussendoor? Brainstormen, lachen, durven beslissen, bijleren,... en vele broodjes met kaas en hesp verorberen!


2015 - 2016

Het geboortejaar van het Voorlopig Bewind! Van april tot december 2016 liep een heuse participatiecampagne 'Van Stadhuis naar Huis van de Stad'. Via een tijdelijke doe mee-tentoonstelling en allerhande activiteiten achterhaalden we hoe de bewoners van de streek het nieuwe Yper Museum zien. Het eerste Voorlopig Bewind werd in het leven geroepen en doorliep het hele traject als 'testcase'. De maanden voorafgaand aan de campagne, tussen januari en maart 2016, kreeg elke bewinder een 'avatar' toegewezen in de vorm van een Playmobilpopje. Een mooie pop-up tentoonstelling in het Huis van de Stad was het resultaat!

De samenwerking met dit frisse team maakte het museumteam zoveel sterker. Brainstormen, experimenteren, discussiëren, leren en durven beslissen. Deze cocreatieve jongerenwerking was zo waardevol dat meteen beslist werd dat het Voorlopig Bewind een héél lang leven beschoren is...