Vrolijk, Vrij & Vunzig

De middeleeuwen, een veelzijdige ontdekking.

Tentoonstelling van 30 maart tot 1 december 2024 in de Koninklijke Zaal van het Yper Museum.
Een bezoek aan de tentoonstelling is inbegrepen in de ticketprijs van het museum. 

Het museum is uitzonderlijk gesloten op 28 april 2024.

In een kleurrijke kerk loopt een vrouw met haar hond. Op een feestje drinken gasten lachend uit een kan met fallus-teut. Een monnik zwoegt op een Latijnse vertaling van een Arabische tekst over geneeskunde. Een chef-kok voegt een scheutje amandelmelk toe aan zijn lekker gerechtje. In een Ieperse buitenwijk legt een vloerder een bontgekleurde tegelvloer. 

Dit zijn stuk voor stuk scènes die je in een middeleeuwse stad als Ieper kan zien. De middeleeuwen zijn topeeuwen, geen duistere tijden met alleen maar geweld en epidemieën. Het is ook een tijd vol vrolijke narren, vrije geesten en vunzige kluchten.  

In de Vlaamse steden bloeit tussen de 12de en 15de eeuw een rijke stadscultuur op. Ook Ieper beleeft haar hoogdagen. Kom binnen in de middeleeuwse stad! Wouter Deprez leidt je rond. (Audiogids 2/ persoon) Maak kennis met Richard die zich als Eleanor prostitueert. Ontdek waarom kloosterlingen de mechanische klok uitvinden en vergaap je aan wonderlijke modetrends. 

Plan je bezoek

Bezoek op maat

Het Yper Museum wil dat iedereen deugd heeft van een museumbezoek, ook als je daarvoor een aangepast programma nodig hebt. We bieden
maatwerk aan. Meer info via ypermuseum@ieper.be.