Randprogrammatie Vrolijk, Vrij & Vunzig

Het Yper Museum organiseert  dit jaar een waaier aan activiteiten in het kader van de tijdelijke tentoonstelling 'VROLIJK, VRIJ & VUNZIG. De middeleeuwen, een veelzijdige ontdekking.' Duik hieronder in ons aanbod.


2 juni 2024 - Rondleiding door Lieven Stubbe - VOLZET
Dieper in Ieper

De stad Ieper en haar vesting: een geschiedenis van meer dan duizend jaar! Ga op expeditie in historische ruimtes, door de eeuwen heen, binnen het natuurrijke vestinglandschap. Tijdens de excursie ontdekken we wat er overblijft van de vestingen en hoe ze geëvolueerd zijn tot een prachtig parklandschap. 

Ticket: 5 euro
Van 14u30 tot 17u
Maximum 25 personen
De wandeling is niet geschikt voor kinderwagens.

Deze activiteit is volzet, inschrijven is niet meer mogelijk.


15 juni - 1 december - Tentoonstelling
Allegoritmique

De middeleeuwen zijn donker, drassig, koud en bikkelhard. Er rolt al eens een afgehakt hoofd op de grond. En bij de geringste vertoning van ietwat afwijkend gedrag, stond je beslist de brandstapel te wachten. Studies bewijzen steeds meer dat dit beeld misschien wel impressionant mag ogen op het witte doek maar weinig representatief is voor het leven in de middeleeuwen zelf. 

In het kader van de tentoonstelling Vrolijk, Vrij & Vunzig’ in het Yper Museum presenteert Studio Artîlerie van De Lovie ‘Allegoritmique’. Net als de middeleeuwen moeten ook personen met een verstandelijke beperking vaak afrekenen met vooroordelen of onjuiste veronderstellingen. De aandacht wordt bijna automatisch gelegd op hun kwetsbaarheden en zorg die daarbij komt kijken. Zelden wordt uitgekeken naar hun poëtische, filosofische of artistieke aspiraties. Studio Artîlerie, het kunsteneiland van De Lovie wil de wereld daar attent op maken.

Maar er is meer dan dat die deze kunstenaars met de middeleeuwen verbindt. Hun kunstwerken laten zich als een waarachtig verhaal lezen. Hun bijzondere blik op de wereld waarin ze zich bevinden en de manier waarop ze omgaan met de gebeurtenissen uit hun eigen leven, doen ons op kleurrijke wijze over onszelf reflecteren. 


19 september 2024 -  Lezing door Hannelore Franck
De insignes van het Yper Museum. Verrassend vrolijk en vunzig

Zowel in het Yper Museum als in de tentoonstelling ‘Vrolijk, Vrij & Vunzig. De middeleeuwen, een veelzijdige ontdekking’, liggen insignes. Deze metalen pins zijn in de middeleeuwen razend populair. Alleen al in Ieper zijn er honderden opgegraven. Ze tonen de veelzijdigheid van de middeleeuwse samenleving: vrome pelgrims, stoere ridders, angstaanjagende duivels en verrassende fallusdieren. Vaak kennen we de exacte betekenis van het object niet.

Ticket: € 5 

Schrijf je hier in.


23 oktober 2024 - Kookworkshop met Hostellerie Saint Nicolas
Koken uit de middeleeuwen


Topchefs Franky en Michael Vanderhaeghe van Hostellerie Saint Nicolas uit Elverdinge bewerken recepten uit de middeleeuwen tot hedendaagse topgastronomie. Ontdek tijdens dit exclusief event ook de bijzondere band die beide sterrenkoks hebben met de Ieperse Lakenhallen. 

Meer info over deze activiteit volgt in de zomer. 

 


17 november 2024 - Workshop op Kinderkunstendag

Meer info over deze activiteit volgt in het najaar.