Yper Museum

Het Yper Museum is de ideale plek om je bezoek aan Ieper en de Westhoek te starten. Ontdek het boeiende verhaal van de middeleeuwen tot vandaag door interactieve media en bijzondere collectiestukken. Van archeologische vondsten en schilderijen tot één van de iconische achtbaankevertjes van Bellewaerde. Het museum vind je in de imposante Lakenhallen, Europa’s grootste burgerlijke complex in neo-gotische stijl.

                                                                                                         Wandel door het middeleeuwse Ieper

Je bezoek start met eén van de blikvangers: de houten stadsmaquette. Wandel door middeleeuws Ieper en gluur binnen in de verschillende gebouwen. Grappige animaties geven je een inkijk in het leven van toen. Gastvrouw Katelyne en museumkater Léon wijzen je vervolgens met plezier verder de weg. Katelyne kent alle (pikante) weetjes over de streek.

Middeleeuws insignekabinet

In het insignekabinet vind je een unieke verzameling insignes. Dat zijn loodtinnen speldjes die heel populair waren vanaf de 12de eeuw. Middeleeuwers speldden ze op als versiering of als statement. Naast de insignes zie je ook heel wat boeiende archeologische, recht uit de Ieperse bodem, allen van voor 1383.

Cinema Vauban

Op de tweede verdieping van het museum starten we met een animatiefilm. Ga gerust even liggen in de cinemazaal en geniet van deze extreem grappige animatiefilm waar de ruim 300 jaar van Ieper als versterkte vestingsstad worden geanimeerd. Geschiedenis is écht plezant in Cinema Vauban.

Kindvriendelijk

Kinderen zijn koning in het Yper Museum. Op de vele tablets in het museum kun je de geschiedenis via interactieve schermen ontdekken. Scan je kattenpootarmband en ontdek leuke geschiedkundige weetjes. We dagen je uit om zoveel mogelijk munten te verzamelen.

Ieper is natuurlijk dé kattenstad bij uitstek. In het museum zijn daarom een aantal katjes verstopt. Kan jij ze allemaal vinden? Dan krijg aan het eind van je museumbezoek een beloning aan de kassa.

Wat valt er nog te beleven?             

Wandel virtueel door het museum

Wil je graag alvast een voorproefje van het Yper Museum? Klik op de knop hieronder en ontdek de virtuele 360° tour op je desktop of smartphone. Navigeer door de verschillende zalen in het museum en klik op de bollen voor meer informatie.