De Geknipte Kat

De Geknipte Kat verliet op 23 januari 2022 het Yper Museum en begint aan haar ronde door Vlaanderen tot maart 2023. Bibliotheken, cultuurcentra en dierenasielen uit alle Vlaamse provincies verspreiden de boodschap van onze Voorlopig Bewinders.

Meer informatie

 
Tentoonstelling

Van 1 mei 2021 tot 23 januari 2022 
Gratis in de Goliathzaal van het Yper Museum
Reserveren is niet nodig, maar hou je voor ieders veiligheid strikt aan de geldende coronamaatregelen.

Gelijktijdig met de grote kunsttentoonstelling 'POES. Hoe de kat de mens vangt' loopt 'De Geknipte Kat'. Een expo over kattenwelzijn gemaakt door de museumjongeren van het Voorlopig Bewind en de dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse Overheid. In 'De Geknipte Kat' tonen ze het verband tussen de niet-gesteriliseerde huiskat en het zwerfkattenprobleem. 

De museumjongeren trokken voor ‘De Geknipte Kat’ zelf op onderzoek, maakten een documentaire en zetten een heuse communicatieactie op poten. Ze kropen dus als het ware in de huid van een museummedewerker en ervaarden zo een volledig tentoonstellingstraject, van de eerste brainstormsessie tot de persconferentie. Daarbij kregen ze ondersteuning van het museumteam, de medewerkers van de dienst Dierenwelzijn, het productiehuis ‘Dans La Pluie’, VRT-journalist Tijs Mauroo, de tentoonstellingsdesigners van Piece Montée, MNM-medewerker Imane Boudadi, het dierenasiel Ieper, diverse stadsdiensten en dierenartsen. Ook kattenliefhebbers Lize Feryn, Aster Nzeyimana en Chris Dusauchoit hielpen hen graag! 

Wat is het Voorlopig Bewind?

Al van in het prille begin krijgen jongeren een stem in het Yper Museum. Ze worden actief betrokken bij de museumwerking. Intussen is ‘Het Voorlopig Bewind’ aan zijn zesde jaargang toe. Een hele reeks tentoonstellingen en acties staan ondertussen al op de teller. De groep van schooljaar '20 - '21 bestaat uit een twintigtal meisjes van het vierde en vijfde middelbaar. In normale omstandigheden komen ze tijdens de week samen in het Yper Museum. Alle voorbereidingen voor de Geknipte Kat vonden plaats in volle coronatijd en dus volledig digitaal. Hoedje af voor hun niet-aflatend enthousiasme voor dit project! 


Samenwerking met de dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid

In 'De Geknipte Kat' leer je meer over het zwerfkattenprobleem, hoe jouw gemeente dit aanpakt en wat jij kan doen om te helpen. Je krijgt informatie over hoe je het beste je kat kan verzorgen en hoe belangrijk sterilisatie en het chippen daarbij wel is. 'De Geknipte Kat' is geen exclusief Iepers verhaal. De dienst Dierenwelzijn trekt met deze tentoonstelling door de rest van Vlaanderen om mensen op hun rechten en plichten te wijzen als katteneigenaar. Of hoe de overheid de handen in elkaar slaat met een groep geëngageerde en enthousiaste tieners uit Ieper!

Documentaire

Ben ik een goed kattenbaasje? 

De bewinders geven je allerlei tips over hoe je het beste zorgt voor jouw kat!

Ontdek het hier