Jonge STELLINGEN

Onze jongeren van het Voorlopig Bewind lieten zich inspireren door de expo 'HerSTELLINGEN. Terugkeer van het sociocultureel leven in Ieper'
Elk thema dat in de tijdelijke tentoonstelling aan bod komt, spiegelden ze op hun eigen leefwereld. Hun inzichten presenteren ze je graag in acht gigantische glasramen op de binnenkoer van de Lakenhallen. Ze dopen hun expo 'Jonge STELLINGEN'. Het resultaat van een intens voorbereidingstraject én een overnachting in het museum. Waarom glasramen? In 2020 bestaat het glasraam in de raadzaal vijftig jaar. Mooi verjaardagsfeestje! 

Acht glasramen

 

Aan tafel! Over eten en drinken met weinig middelen.
Stelling: Wat je zelf kweekt, smaakt beter. 

Niets beter dan groenten uit de eigen tuin. Toch? Of net niet? Misschien laat je dit beter over aan mensen met kennis van zaken. Wat er ook van zij, de Bewinders nemen de proef op de som. Ze krijgen hun eigen plantenbak en de verantwoordelijkheid om een eigen kweeksel te laten groeien of bloeien. In welke mate dit dan effectief beter zal smaken, zal de oogst uitwijzen.

 

Aan de klap. Over volksvermaak in tijden van miserie. 
Stelling: Sociale media zijn het verenigingsleven van nu. 

Waarom zou je je nog gaan verenigen, als je met één klik of swipe iedereen kan bereiken? Of zorgt het verenigingsleven er net voor dat het veel meer is dan zomaar ‘een like’? Sociale media zorgen er voor dat je met grote snelheid alles van commentaar kan voorzien. Onder de noemer 'Wat als Instagram in de jaren ’20 al bestond', krijgen de foto’s van de gebroeders Anthony hun eigen #.

 

Aan de muur. Over het herstel van het kunstpatrimonium.
Stelling: Herstel van kunstwerken mag geld kosten.

Dat oorlog een synoniem is voor ‘verlies’, is al lang duidelijk. Ook het kunstpatrimonium heeft daar onder te lijden. Eens de wapens zwijgen, vraagt men zich af welke (en vooral hoeveel) middelen ingezet worden voor het herstel. Over geld hebben de Bewinders het niet. De focus ligt op de collectie van het Yper Museum. Met de melding 'Stel dat het museum in vlammen opgaat…' trekken ze doorheen de museumzalen en selecteren ze dat collectiestuk dat voor hen, koste wat het kost, gered moet worden.

 

Aan het toeren. Over toerisme in een rampgebied. 
Stelling: Toerisme maakt van Ieper wereldburgers.. 

Ieper lokt toeristen van over de hele wereld. Wie hier woont of school loopt, wordt er dagelijks mee geconfronteerd. Heeft dit als ‘Ieperling’ een impact op je contacten? De Bewinders snuisteren in hun adresboekjes en plaatsen die op de wereldkaart. Hebben ze deze internationale contacten misschien te danken aan Ieper?

 

Aan de klokke. Over geloof of ongeloof. 
Stelling: Rituelen in het dagelijks leven bieden een noodzakelijke houvast.

Kerken liepen vroeger vol. Nu enkel nog bij een begrafenis, huwelijk of vormsel.  Zijn dit rituelen? De Bewinders trekken dit verhaal open en zoeken naar hun ‘eigen’ rituelen. Gebruiken waar ze tot op vandaag aan houden, omdat dit hen houvast biedt.

 

Aan het bord. Over terug naar school. 
Stelling: Studiekeuze wordt bepaald door de nood in de samenleving.

Knelpuntberoepen, een modewoord of toch een terechte economische zorg? De invulling van die jobs hangt sterk samen met de tijdsgeest. Jongeren zitten met dromen en fantaseren graag over hun toekomst. Een ‘droom-job’ hoort daar ook bij. Met foto’s maken de Bewinders duidelijk hoe zij die toekomst zien

 

Aan de stove. Over wat je nieuwe huis weer een thuis maakt.
Stelling: Een huis koop je, een Thuis ook.

Wat maakt van je huis een Thuis? De Bewinders buigen zich over de vraag ‘Wat maakt van mijn kamer echt MIJN kamer’. Slaapkamers vind je bij de vleet, onpersoonlijk, kant en klaar in elke meubelcatalogus. Onze jongeren nemen hun eigen kamers onder de loep, mét persoonlijk touch.

 

Aan de pupiter. Over muziek die altijd de zeden verzacht.
Stelling: Muziek hoort bij alle gelegenheden.

Music maestro! Of doe het toch maar wat zachter? De keuze is snel gemaakt bij onze jeugdige bende. Muziek bepaalt hun leven. Ontdek in dit glasraam de muzikale top drie van elke Bewinder.  

YPER MUSEUM

Lakenhallen
Grote Markt 34
8900 Ieper
Tel. 057 239 220