LOUISE/EDITH

Op handen gedragen

Tentoonstelling van 19 november 2022 tot 12 maart 2023 in de Koninklijke Zaal van het Yper Museum.
Een bezoek aan de tentoonstelling is inbegrepen in de ticketprijs van het Yper Museum.  

Honderd jaar geleden, op 22 november 1922, overleed Louise De Hem (1866-1922). Deze Ieperse kunstenaar maakt op het einde van de 19de eeuw furore met haar prachtige portretten en pastels. Ze bouwt een professionele en internationale carrière uit. Niet evident als vrouw in die tijd. De naam Louise De Hem verdwijnt later tussen de plooien van de geschiedenis; het lot van veel vrouwelijke kunstenaars. Dankzij het legaat van haar zus Hélène bezit het Yper Museum de grootste openbare collectie De Hems. 

We gaven het curatorschap van de tentoonstelling uit handen. Elf 17-jarigen maakten de selectie, stonden in voor de scenografie en creëerden zelf kunst, geïnspireerd op de wereld van Louise.

Hedendaags kunstenaar en Artist in Residence Edith Dekyndt maakt honderd jaar later een nieuw werk. Hun levens lijken wel verbonden en deze duo-tentoonstelling is bijna voorbestemd. Ieperse geboortegrond, internationale carrière, een leven in Brussel en een fascinatie voor handen en het verouderingsproces. Twee Ieperse kunstenaars. Op handen gedragen.

HEET JIJ LOUISE OF EDITH?
Dan verwennen we jou met een gratis toegang en een heerlijke LOUISE praline! 
(Op vertoon van identiteitskaart en in het gezelschap van 1 betalende bezoeker.)