Deze pagina is niet beschikbaar in het Frans. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

De draak van Ieper

Begin 2022 komt het belfort opgeblonken uit de stellingen, met als glimmende kers op de taart: de draak Margriet. Tijdens de restauratie van het belfort is Margriet zorgvuldig bewaard en gekoesterd in het Yper Museum. Alle Ieperlingen en bezoekers aan de stad konden haar in de loop van 2021 in volle glorie bewonderen. Alleen tijdenshaar eigen restauratie, tussen augustus en november 2021, verhuisde Margriet tijdelijk naar het restauratiebedrijf Metafose in Edegem. Hersteld en in een nieuw gouden kleedje stuurden we haar op 1 december, op Onze-Lieve-Margriet-Hemelvaart, terug naar de torenspits van het belfort. Met in haar buik een boodschap voor de Ieperling van de toekomst, of de Tweet van Margriet.

Tijdens haar tijdelijke domicilie in het Yper Museum stond haar bedje op de overloop bij de Raadzaal, naast de tentoonstelling 'De draak van Ieper'. De museummedewerkers doken in de collectie op zoek naar de mooiste drakenstukken. Prenten, affiches, schilderijen, insignes en andere wonderlijke objecten laten je de avonturen van de draak en het belfort van de voorbije 700 jaar herbeleven. De tentoonstelling loopt tot december 2021. Is je interesse gewekt en wil je nog meer historische duiding? Die krijg je dankzij de boeiende en wetenschappelijke artikelenreeks 'De draak #middeleeuwengeleden'. 

Draken spreken tot de verbeelding. Daarom lanceerde het Yper Museum een prachtig geïllustreerd kinderboek over Margriet. 'Draak komt van haar staak' is een fictief kinderverhaal, doorspekt met historische feiten, dat door haar gelaagdheid ook volwassenen bekoort. Het boek kan je hier kopen. 

Tijdens haar nederdaling ging ze ook even op verkenning doorheen de stad. Bij maar liefst 42 Ieperse handelaars liet ze haar sporen na. Wie mee deed aan de drakenmarathon maakte kans op het boek 'Draak komt van haar staak'. 

Ook zocht ze contact met familie en vrienden. Hoe zou het zijn met haar Gentse drakenvriend Tony? Beide steden, en ook de draken, hebben een bijzondere band opgebouwd doorheen de tijd. En wat denkt ze eigenlijk zelf van haar restauratie? We volgen haar op de voet en registreren alle dolle avonturen op film

De leerlingen van de Ieperse academie waren ook helemaal gecharmeerd door Margriets schoonheid en bouwden een tentoonstelling 'Draakademie' met hedendaagse kunstwerken. In het voorjaar van 2021 te zien bij Margriet in het Yper Museum.