Ieper en omgeving

In en rond Ieper is ontzettend veel te beleven. In Ieper huizen drie prachtige musea, op wandelafstand van elkaar. De binnenstad is rustig, het verkeer naar Ieper verloopt meestal vlot. De vestingmuren rond de stad zijn uniek en bieden bovendien een heerlijke brok groene energie. In Ieper gaan geschiedenis, cultuur en natuur naadloos in elkaar over.

Ook in de onmiddellijke omgeving rond Ieper zijn onvergetelijke activiteiten te boeken. Je hebt het niet van ons, hé, maar Ieper is echt een nummer 1-schoolreisstad!

Cultuur

 

In Flanders Fields Museum

In de lakenhallen huist ook het In Flanders Fields Museum, dat het verhaal over de Eerste Wereldoorlog op een pakkende manier vertelt. Ontdek hier het educatieve aanbod aan workshops, gidsbeurten, busritten, fietstochten of wandelingen.

Merghelynck Museum

Kristallen luchters, kostbaar porselein, schilderijen en zilverwerk in stijlvol aangeklede salons. Dit museum is een parel in hartje Ieper. Lagere schoolkinderen kunnen solliciteren voor een openstaande functie als dienstmeid of lakei. Secundaire scholen krijgen alle gênante hoekjes en kantjes van het adellijke leven uit de 18e eeuw te zien. Een onvergetelijke schooluitstap!

Van kattenpootjes en narrenstreken

Te weinig cultureel aanbod voor kleuters? Dat horen we wel vaker. Daarom biedt Yper Museum een heuse theaterwandeling voor derde kleuter tot en met tweede leerjaar aan. Kat Cieper en Narren de nar tronen de groep door de binnenstad en vertellen honderduit. Voor ieder die dol is op liedjes, theaterspel en grapjes!

Archief Ieper

Helemaal gebeten door de historische microbe? Ook archief Ieper kan je als klas bezoeken. Een medewerker geeft een rondleiding op maat van jouw leerlingen.

Perron Ieper

In het cultuurcentrum in Ieper staan tal van mooie schoolvoorstellingen op de kalender. Ontdek hun actuele schoolaanbod hier.

 
Bedrijfsbezoeken

 

Picanol

Veel bijgeleerd over het Ieperse laken dat de stad in de middeleeuwen tot ongekende welvaart tilde? Dan sluit een bedrijfsbezoek bij Picanol perfect aan bij dit thema. Weefgetouwenfabrikant Picanol heeft wereldwijd vestingen en spreekt dan ook met kennis van zaken!

Jules Destrooper

Op zoek naar een economische insteek? Of gewoon zin om cookies te accepteren? Bij koekjesfabrikant Jules Destrooper kunnen klassen een boeiende rondleiding achter de schermen volgen. Da’s nog eens andere koek!

 

Natuur

 

Vestingen

De Ieperse vestingen zijn de groene long rond de stad. Ideaal voor een excursie. De vestingroute brengt je naar de highlights op deze middeleeuwse muren. Ook de speurtochten Siper in Ieper en Kattenjacht doorkruisen de vestingen. Tijdens de gidsbeurt Dieper in Ieper duik je letterlijk IN de vestingen. Haal je laarzen en zaklamp maar boven! Op natuurspeelplein het Ketelkwaad kun je dan weer ongestoord kampen bouwen!

Palingbeek

In provinciedomein de Palingbeek haalt elke natuurliefhebber zijn hartje op. In deze prachtige groene omgeving kunnen jong en oud workshops volgen of de milieuboerderij bezoeken. Je kan er speurtochten voor alle leeftijden doen en er is een lekker groot speelplein. Ook Astrolab Iris is zeker een bezoek waard!

Molen

En wat dacht je van een dagje molenaar? Molenbrigade is een prachtig project waarbij klassen een lespakket en educatieve filmpjes aangereikt krijgen en als kers op de taart een molen kunnen bezoeken onder leiding van Meester Molenaar. De molens die het dichtst bij Ieper liggen zijn Langemark en Bikschote molen.

Speurtocht

Klasjes die dol zijn op speurtochten zullen in Ieper zeker hun gading vinden. De speurtocht Kattenjacht sluit perfect aan bij een bezoek aan het Yper Museum. Huiskat Roger toont je de kattigste plekjes van de stad. Deze tocht kan op papier of via app gespeeld worden. Zwerm je nog iets verder uit met je leerlingen? Hier vind je alle speurtochten voor Ieper en omstreken.

 

Sport

 

Zwemmen

In de binnenstad van Ieper zijn verschillende sportmogelijkheden, alsook een openbaar binnenzwembad. De zwembaden van Poperinge en Kortrijk bieden meer speelmogelijkheden. Iets meer budget? Neem een duikje in Bellewaerde Aquapark.

Fietsen

Rondom Ieper is het heerlijk fietsen. Een fietsroute voor jong en oud is ‘Crossen door de bossen’. De eigen fietsen niet bij? Geen probleem: in Ieper centrum kun je fietsen huren.

Adventure

Op zoek naar echt avontuur? Ontdek het uitgebreide adventure aanbod van Outside Travel. Hoogteparcours, kanovaren, city golf, bumperballen, vlottenbouw: als dat niet in de smaak valt!

Pretpark

Pretpark Bellewaerde is al vele jaren een gevestigde waarde in pretparkenland. Plezier voor jong en oud. Een comboticket met de Ieperse musea is mogelijk.