Wandeling

Dieper in Ieper, op en onder de vestingen

De stad Ieper en haar vesting: een geschiedenis van meer dan duizend jaar! Ga op expeditie in historische onder- en bovengrondse ruimtes, door de eeuwen heen, binnen het natuurrijke vestinglandschap. Tijdens de excursie ontdekken we wat er overblijft van de vestingen en hoe ze geëvolueerd zijn tot een prachtig parklandschap. Geschikt voor leerlingen van het 3de tot het 6de leerjaar. 

"De gids heeft ons veel bijgeleerd! Wat we in het echt zien onthouden we veel beter dan wat we leren als we in de klas zitten. Ik leerde veel bij over hoe de mensen vroeger leefden. Het was tof dat we ondergronds in het water mochten wandelen en dat we konden zien waar de vleermuizen hun winterslaap houden. Ik vond het tof dat we in een overdekte rivier mochten wandelen. We konden ook een ijskelder bezichtigen en leerden er hoe de mensen vroeger hun voedsel bewaarden."
(Leerlingen Burgerschool Roeselare) 

Duur: max. 2 uur
Max. 25 personen
De wandeling start aan het Yper Museum en is enkel mogelijk in combinatie met een museumbezoek.
Hoge laarzen en zaklamp zijn noodzakelijk voor de verkenning van de overwelfde Ieperlee. 

Tarieven
Wandeling: 70 EUR (Ieperse scholen 35 EUR)
Museumbezoek: 3 EUR/leerling (Ieperse scholen gratis)
1 gratis begeleider per 15 kinderen

==> Reserveer via reservaties.musea@ieper.be 
Extra informatie:

Ieper is ontstaan langs de natuurlijke rivier de Iper(e), en heeft zijn lot altijd nauw met het water verbonden. Tijdens haar middeleeuwse groei- en bloeiperiode, van de 11de tot halfweg de 14de eeuw, beschermde de stad zich met watergrachten en wallen. Er werden stadsvijvers aangelegd om water naar de stad te brengen, de vestingwallen te bevoorraden en de groeiende (laken)industrie van voldoende water te voorzien. Tot eind 2010 beheerde Ieper haar eigen waterregie, die wordt nu uitgebaat door de Vlaamse Watermaatschappij. 


De Ieperlee ligt aan de oorsprong van de stedelijke ontwikkeling en haar structuur. Een goed bevaarbare rivier was voor de middeleeuwse steden een grote troef voor hun groei en bloei. De ‘Yperleet’ was ooit de waterweg waarlangs de Ieperlingen hun wereldberoemde lakenstoffen verhandelden, waardoor de stad rijk en machtig werd.

Maar de tijden veranderden. Vandaag is de rivier uit het stadsbeeld verdwenen. De Ieperlee (het Iepertje in de volksmond) werd overwelfd en functioneert als de hoofdriool van de stad.

De gids begeleidt je doorheen deze boeiende geschiedenis. We wandelen boven op de overwelfde loop van de Ieperlee, zowel de Scipleet als de oorspronkelijke Viese Yperleet. Via het Zaalhof schakelen we over naar het zuidwestelijke deel van het vestinglandschap: de Majoorgracht, met de 14de-eeuwse Leeuwentoren en ruimtes naast de Rijselpoort, het Poortwachtershuis en de Saskamer. Daar duiken we de overwelfde Ieperlee in. Deze verkenning van een stukje ondergrondse Ieperlee vergt stevige, hoge laarzen en een goede zaklamp. 

Deze wandeltocht brengt verschillende thema’s samen: water en stadsontwikkeling, de historiek en de toekomst van de vestingen, de waterhuishouding, de beheersing van het rioolwater, enz.