Deze pagina is niet beschikbaar in het Frans. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

In het spoor van het Heilig Bloed

Een kid-reportage over de Heilig Bloedprocessie van Voormezele

 

 

"Het was Isaac (1123-1169), de tweede proost van de proosdij (latere abdij) die, op één van z’n reizen naar Rome, de kostbare relikwie van het “Heilig Bloed van onze Heer Jezus Christus” meebracht."

In juni zakken honderden mensen  af naar het dorp voor de jaarlijkse verering van het Heilig Bloedrelikwie. De 5de en 6de klassers van juf Lore uit Voormezele maakten er een reportage over: 'In het Spoor van het Heilig Bloed'. 

In de maanden voorafgaand aan de processie verdiepten de leerlingen zich als echte volleerde onderzoeksjournalisten in de mysteries van dit mooie immateriële erfgoed. Check check en dubbelcheck! Ze ploegden doorheen originele bronnen in het Ieperse stadsarchief, voerden grondige literatuurstudies en namen tal van interviews af. 

Niemand minder dan VRT-Journalist Tijs Mauroo, de nieuwsdienstcrew van Focus-WTV en communicatiedeskundige Katelijne Vanbeselaere leerden hen de kneepjes van het betere film- en montagewerk. Voorzien van de juiste info, de nodige cameravaardigheden en een aantal handige interviewtechnieken trokken ze naar de opnamestudio en op locatie... Het resultaat? Een TV-format waar elke kijker van geniet: een nieuwsanker die de boel aan elkaar praat, studiogasten die hun verhaal brengen, straalverbindingen met de reporter ter plaatse, straatinterviews, indringende reportages, een kijkje achter de schermen en de kinderen die zelf op de rooster worden gelegd.

'In het Spoor van het Heilig Bloed' krijgt een ereplaats in het Yper Museum.

Lees hier wat de leerlingen zelf zeggen over het project!