Stoeten doen ontmoeten

'Stoeten doen ontmoeten' is een participatief meerjarenproject waarbij het museum immaterieel erfgoed uit de Westhoek, zoals stoeten, processies en optochten levendig houdt en doorgeeft aan de volgende generatie.

Het project werd gelanceerd in 2017 met Y’parade, een artistieke, virtuele stoet waaraan maar liefst 1400 Ieperse lagereschoolkinderen meewerkten. In 2018 werd de traditie van de bietenlantaarns voor de Sint-Maartensstoet nieuw leven in geblazen. Deze traditie aanwakkeren was een schot in de roos. Inmiddels is dit een blijver die jaarlijks georganiseerd wordt voor alle Ieperse lagere scholen! 2019 was het jaar van de Heilig Bloedprocessie van Voormezele. Hiervoor maakten de Voormezeelse kinderen een kid-reportage In het spoor van het Heilig Bloed. Een geslaagde borgingsactie waarmee het museum de 'International Badges Award' in de wacht sleepte. De jury loofde de originele aanpak om via een omweg kinderen kennis te laten maken met de waarde van hun lokale erfgoed.

2021 moest het jaar van de Kattenstoet worden, maar door Corona is dit uitgesteld. De volgende traditie op het verlanglijstje van het Yper Museum is de processie van O.L.V van Thuyne, de beschermheilige van de stad die nog jaarlijks uitgaat over de Ieperse vestingen.

In januari 2021 plaatst de Vlaamse minister van Cultuur het project ‘Stoeten doen ontmoeten’ op het Register van Inspirerende Voorbeelden rond het borgen van immaterieel erfgoed. Deze toevoeging is een mooie erkenning! Dat de acties, de innovatieve methodes en expertise gedeeld worden met andere musea, scholen en verenigingen binnen en buiten de sector is een goede motivatie!