In het spoor van het Heilig Bloed

Een kid-reportage over de Heilig Bloedprocessie van Voormezele

 

NIEUWS

Met deze documentaire wint het museum in september 2019 de 'International Badges Award'!

"In het Spoor van het Heilig Bloed is een heel inspirerend voorbeeld van hoe je als museum een belangrijke rol kunt spelen in het borgen van immaterieel erfgoed." De jury looft de originele aanpak om via een omweg kinderen kennis te laten maken met de waarde van hun lokale erfgoed. 

De internationale Badges Award kadert in het Erasmus+ programma van de Europese Unie en werd dit jaar voor de eerste maal georganiseerd. De andere genomineerden waren Hidrodoe in Herentals en Museumlandschaft Hessen Kassel in Duitsland. Meer informatie over de award vind je hier.

Bekijk hier de artikels verschenen in de pers.

 

 

"Het was Isaac (1123-1169), de tweede proost van de proosdij (latere abdij) die, op één van z’n reizen naar Rome, de kostbare relikwie van het “Heilig Bloed van onze Heer Jezus Christus” meebracht."

In juni zakken honderden mensen  af naar het dorp voor de jaarlijkse verering van het Heilig Bloedrelikwie. De 5de en 6de klassers van juf Lore uit Voormezele maakten er een reportage over: 'In het Spoor van het Heilig Bloed'. 

In de maanden voorafgaand aan de processie verdiepten de leerlingen zich als echte volleerde onderzoeksjournalisten in de mysteries van dit mooie immateriële erfgoed. Check, check en dubbelcheck! Ze ploegden doorheen originele bronnen in het Ieperse stadsarchief, voerden grondige literatuurstudies en namen tal van interviews af. 

Niemand minder dan VRT-Journalist Tijs Mauroo, de nieuwsdienstcrew van Focus-WTV en communicatiedeskundige Katelijne Vanbeselaere leerden hen de kneepjes van het betere film- en montagewerk. Voorzien van de juiste info, de nodige cameravaardigheden en een aantal handige interviewtechnieken trokken ze naar de opnamestudio en op locatie... Het resultaat? Een TV-format waar elke kijker van geniet: een nieuwsanker die de boel aan elkaar praat, studiogasten die hun verhaal brengen, straalverbindingen met de reporter ter plaatse, straatinterviews, indringende reportages, een kijkje achter de schermen en de kinderen die zelf op de rooster worden gelegd.

'In het Spoor van het Heilig Bloed' krijgt een ereplaats in het Yper Museum.

Lees hier wat de leerlingen zelf zeggen over het project!