In het spoor van het Heilig Bloed

Een kid-reportage over de Heilig Bloedprocessie van Voormezele


Wanneer: première op donderdag 27 juni 2019 om 20u
Waar: O.C. Kasteelwal, Voormezele Dorp 8, 8902 Voormezele
Inkom: gratis
Inschrijven: via ypermuseum@ieper.be


Op zondag 16 juni is het hoogdag in Voormezele. "
Het was Isaac (1123-1169), de tweede proost van de proosdij (latere abdij) die, op één van z’n reizen naar Rome, de kostbare relikwie van het “Heilig Bloed van onze Heer Jezus Christus” meebracht."

Honderden mensen zakken af naar het dorp voor de jaarlijkse verering van het Heilig Bloedrelikwie. En dat zullen we allemaal geweten hebben! Want de lokale pers en media krijgen bij hun verslaggeving versterking van de 5de en 6de klassers van juf Lore uit Voormezele. Op 27 juni pakken zij uit met een beklijvende zelfgemaakte reportage over de Heilig Bloedprocessie. 

In de maanden voorafgaand aan de processie verdiepen de leerlingen zich als echte volleerde onderzoeksjournalisten in de mysteries van dit mooie immateriële erfgoed. Check check en dubbelcheck! Ze ploegen doorheen originele bronnen in het Ieperse stadsarchief, voeren grondige literatuurstudies en nemen tal van interviews af, zoals het een echte topjournalist betaamt! 

Tijd nu voor de toekomstige cameraman of -vrouw om in actie te schieten! Niemand minder dan VRT-Journalist Tijs Mauroo, de nieuwsdienstcrew van Focus-WTV en communicatiedeskundige Katelijne Vanbeselaere leren hen de knijpjes van het betere film- en montagewerk. Voorzien van de juiste info, de nodige cameravaardigheden en een aantal handige interviewtechnieken trekken ze naar de studio en op locatie... Benieuwd wat daar van komt? Nog even geduld binnenkort starten de leerlingen hun eigen communicatiecampagne!

Lees hier wat de leerlingen zelf zeggen over het project!