Bietenlantaarns

Ieperse, brave kindjes krijgen al op 11 november bezoek van de Sint! Niet Sinterklaas, maar wel Sint-Maarten brengt speelgoed en lekkers. Hij is hier de kindervriend bij uitstek. Sinterklaas wordt zelfs helemaal niet gevierd. Aan de vooravond van zijn komst zingen meisjes en jongens uit volle borst tijdens de Sint-Maartensstoet. Vroeger droeg ieder kind dan een grote, zelfgemaakte bietenlantaarn. Vandaag spot je er nog enkele, maar deze mooie traditie dreigt helaas uit te doven. De meeste lantaarns zijn aangekocht en de kaarsjes vervangen door zaklampen. Hoog tijd dus om dit vuurtje terug aan te wakkeren! We brengen jaarlijks honderden kinderen en tal van verenigingen bijeen om gezamenlijk bieten uit te hollen en te versieren. 

2018

Op 8 november organiseerden we de eerste editie 'bieten versieren'. De grote voederbieten werden speciaal gekweekt door boer Karel Coene uit Vleteren. De Ieperse Papa Scouts en het Sint-Maartenscomité holden de bieten uit en de leerlingen van de Heilige Familie begeleidden de kinderen bij het versieren. Voor het lichtje in de biet zorgden de patiënten van het Ieperse Psychiatrisch Ziekenhuis Heilig Hart. Zij maakten maar liefst 300 kaarsjes op maat! 

2018 was een bijzonder Sint-Maartensweekend. Want 11 november was ook de dag waarop honderd jaar geleden de Eerste Wereldoorlog eindigde. De 300 bietenlantaarns kregen meteen een dubbele bestemming. Ze verlichtten niet alleen de Sint-Maartensstoet op 10 november, maar brachten de dag voordien ook sfeer op de installatie 'Assembly – Memorial Chairs'.

Klik hier voor het fotoverslag.