Deze pagina is niet beschikbaar in het Engels. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Drie oversten

Het Yper Museum bezit maar liefst 90 werken van de Ieperse kunstenaar Louise De Hem. Enkele werken hangen in de vaste opstelling van het museum, maar de meerderheid wordt bewaard in het depot van de Ieperse musea, het erfgoeddepot DEPOTYZE. Speciaal voor de tentoonstelling LOUISE/EDITH. Op handen gedragen kregen verschillende werken een opfrisbeurt en verhuisden ze naar de Koninklijke Zaal.

De drie zusterportretten

In de tentoonstelling hangen drie werken uit de collectie van de Ieperse godshuizen. Het zijn portretten van de oversten van de godshuizen, machtige liefdadigheidsinstellingen aan het einde van de 19de eeuw. Zij bestellen bij Louise De Hem hun officieel portret. We maken kennis met juffrouw Spruytte, overste van het Sint-Jansgodshuis, juffrouw Ghesquiere, overste van het godshuis Belle, en juffrouw Degryse overste van het O.L. Vrouwgasthuis. De drie olieverfschilderijen zijn gemaakt rond 1900. Op dat moment is Louise De Hem op het toppunt van haar carrière. Ze wint verschillende prijzen op internationale salons en is populair als portrettist, ook bij de kloosterzusters.

Portret van juffrouw Ghesquiere, 1902

Portret van juffrouw Degryse, 1902 

Portret van juffrouw Spruytte, 1901

De drie vrouwen zijn afgebeeld tegen een neutrale achtergrond en dragen hun kloosteruniform, een zwart gewaad met witte kap. Twee van de drie uniformen zijn versierd met hermelijnen mouwen, een warm en vooral kostbaar materiaal. Ze tonen duidelijk de sociale status van de vrouwen. In het depot bewaren we eveneens hermelijnen mouwen uit de collectie van de godshuizen. Ook de stoel waarop juffrouw Spruytte zit, wordt in het depot bewaard. 

Hermelijnen mouwen uit de collectie van de godshuizen

Louise De Hem maakt ook de officiële portretten van de Ieperse burgemeesters Arthur de Volsberghe en René Colaert. Deze laatste mag ze twee jaar later opnieuw portretten, nu in zijn rol als senator. Deze drie werken van politieke machthebbers zijn eveneens te bewonderen in de tentoonstelling en hangen recht tegenover de kloosteroversten. Een bewuste keuze van onze curatoren. De drie vrouwen zijn als het ware de vrouwelijke tegenhangers van de burgemeesters.

Opfrisbeurt en verhuisbeweging

Al deze schilderijen en pastels verhuizen van het depot naar het museum is geen sinecure. Vooral de pasteltekeningen zijn heel gevoelig aan schokken, de pastelkrijtdeeltjes liggen immers los op het papier. Daarom vervoeren we ze vlak. De schilderijen kunnen dan wel weer rechtop vervoerd worden. Hier moeten we vooral letten op het beschermen van de hoeken van de kaders en de beeldzijde van het doek. Elke manipulatie van een object kan schade veroorzaken.

Verhuis van het portret van René Colaert, burgemeester van Ieper

Reiniging van de vernis op het portret van juffrouw Degryse

Wie de werken wil bekijken, kan nog tot 12 maart in het Yper Museum terecht voor de tentoonstelling LOUISE/EDITH. Op handen gedragen. Daarna verhuizen de werken weer naar het depot om in ideale condities te bewaren voor de toekomst.

Het erfgoeddepot DEPOTYZE delen de Ieperse Musea met CO7. Benieuwd naar andere stukken uit het depot? Neem een kijkje op https://www.co7.be/wat-schaft-depot