Deze pagina is niet beschikbaar in het Frans. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Amor in de schelp

Een ode aan de liefde

Op de expo Dag Jan is het bronzen beeld ‘Amor in de schelp’ van Edouard Fiers (1822-1894) tentoongesteld. Dit bronzen beeld toont Amor als gevleugeld en ondeugend jongetje. Hij ligt naakt in een schelp, die rust op een vis, en kijkt stiekem rond. Voor hem liggen zijn gekende attributen, de pijl en boog. Het beeld is een ode aan de liefde. Amor is immers de liefdesgod die met pijl en boog harten raakt. Ook de vis is een universeel liefdessymbool. In 1932 wordt het beeld voor het eerst tentoongesteld als nieuwe aanwinst in het voormalige Stedelijk Museum.

Amor in de Schelp, Edouard Fiers, 1859. 

Edouard Fiers

Edouard Fiers is één van de gerenommeerde 19de-eeuwse Ieperse kunstenaars. Hij is geboren in 1822 in Ieper. Eerst volgt hij les aan de Ieperse Academie. Dankzij de financiële steun van de stad kan hij zijn artistieke opleiding, samen met enkele andere Ieperse kunstenaars, verder zetten in Brussel. Hij ontwikkelt er een stijl die nauw aansluit bij zijn neoclassicistische leermeesters. Nieuwe stromingen in de beeldhouwkunst laat hij aan zich voorbijgaan en hij kiest voor de klassieke traditie. Na zijn studies blijft Fiers in Schaarbeek wonen. Ondertussen wint hij enkele belangrijke prijzen en wordt zijn werk getoond op roemrijke salons, vooraanstaande tentoonstellingen en in nieuw opgerichte musea.

Uit erkentelijkheid voor de financiële steun van de stad bij zijn artistieke opleiding, schenkt hij afgietsels van al zijn belangrijke beelden aan de stad. Het toenmalige Stedelijk Museum verzamelt op die manier een groot deel van het oeuvre van Edouard Fiers. Helaas blijven na de impact van de Eerste Wereldoorlog slechts drie werken bewaard. Vanaf 1927 wordt de collectie verder uitgebouwd en bevat vandaag zo een mooi overzicht van het oeuvre van Edouard Fiers, zowel chronologisch als stilistisch.

Kleine versie

'Amor in de schelp' is een belangrijk beeld in het oeuvre van Edouard Fiers. Het beeld in de collectie van het Yper Museum is een kleine versie van een van zijn meest populaire werken. Het maken van verkleiningen is in de 19de eeuw een handige manier van beeldhouwers om hun populaire beelden meermaals te verkopen. Het aantal edities blijft wel beperkt. Als het werk in 1932 voor het eerst in Ieper wordt tentoongesteld, kent niemand nog de oorspronkelijk titel. De sculptuur krijgt de naam ‘het kind met de schelp’. Later wordt het kind geïdentificeerd als Amor. Deze verkleinde versie is wel veel verfijnder en meer in detail uitgewerkt dan de originele grotere versie. Wie wil vergelijken, het grote exemplaar staat momenteel in AC Auris (Ter Waarde 1, 8900 Ieper). 

Meer weten over het werk van Edouard Fiers?

DEWILDE, Jan, Edouard Fiers 1822-1894. Ieper, Stad Ieper, 2005.
Het boek is te koop in de webshop van het Yper Museum voor 10 EUR.

Koop het boek

 

.