Deze pagina is niet beschikbaar in het Engels. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Van scherven tot veerkracht

Een corridor van scherven – metafoor voor de zwartste pagina uit de recente geschiedenis van onze regio – leidt je naar de laatste zaal. Daar krijg je een blik op de veerkracht van de Westhoek. Ieperlingen laten je de leukste plekjes van hun stad zien en bekende streekgenoten komen aan het woord. In ‘Ieper in de wereld’ krijg je diverse ‘voorwerpen’ te zien die een link met Ieper hebben, van de drum op de hoes van een Beatles-plaat tot Mount Kemmel in Canada. ‘De wereld in Ieper’ brengt je in contact met buitenlanders in Ieper. Tot slot kan je zelfs ons sappige dialect aanleren.



De streek hapt naar adem na de verwoestende Eerste Wereldoorlog. Na de heropbouw wordt Ieper een rustige, groene stad met een prachtig patrimonium dat herinnert aan het middeleeuwse verleden, toen Ieper Europees meespeelde. Inmiddels staat Ieper wereldwijd bekend als Vredesstad. Ieper neemt na de oorlog zijn oude rol als trekker van de Westhoek ten volle op, ondanks een terugval in de jaren 1950. De weefmachinebouwer Picanol wordt een economische motor en de infrastructuur voor transport, sport en toerisme wordt uitgebouwd.

Een toonbeeld van de Ieperse creativiteit is vanaf 1955 de Kattenstoet. Ieperlingen trekken ook de wijde wereld in en maken er naam. Intussen blijven de herdenking en de getuigen van de Groote Oorlog in de streek veel bezoekers aantrekken.

Na de fusie in de jaren 1970 wordt Ieper een stad met tien deelgemeenten. Sinds in mei 1985 paus Johannes Paulus II onder de Menenpoort voor vrede bad, draagt de stad een nieuwe boodschap uit: ‘Ieper Vredesstad’. Ieperlingen zijn trots op hun rijke, eeuwenoude geschiedenis. En ze kijken veerkrachtig uit naar wat de toekomst brengt.