Does sex matter?

Vrouwelijke kunstenaars en genderdiversiteit in musea en de kunstwereld. 

Studiedag 8 maart 2023 in het Yper Museum
Inschrijven niet meer mogelijk

Musea in binnen- en buitenland en tentoonstellingen focussen steeds vaker op vrouwelijke kunstenaars. In 2022-2023 stonden en staan er in West-Vlaanderen niet minder dan drie tentoonstellingen gepland met kunst van vrouwen die rond 1900 actief waren. (Yper Museum: Louise De Hem, CC De Steiger: Yvonne Serruys, Mu.ZEE: Anna Boch). Ondanks deze tendens blijven vrouwen tot op de dag van vandaag schromelijk ondervertegenwoordigd in publieke collecties. Dezelfde afwezigheid merken we in de canon van de kunstgeschiedenis. Bovendien verdienen vrouwen nog steeds minder bij kunstverkoop dan hun mannelijke collega’s. Hoe kan dat en wat doen we eraan? Dat zijn de centrale vragen waarop we tijdens deze studiedag een antwoord willen vinden.

Wat kun je verwachten? 

Aan de hand van lezingen, panelgesprekken met actuele spelers uit de kunstsector en interviews, duiken we in het thema van de dag. In de voormiddag focussen we op ‘vrouwelijke kunst in musea’. Hoe kan een museum de aandacht hiervoor verhogen? En wat als de collectie maar weinig vrouwelijke kunstenaars telt? Waar ligt de nadruk op en welke woordenschat is gepast? 

In de namiddag trekken we het thema verder open en onderzoeken we samen de interactie tussen genderdiversiteit en kunst. Rond 1900 leeft nog sterk het idee dat vrouwen minder creatief en vernieuwend zijn. Ze leggen meer emotionaliteit in hun werk, zo wordt gezegd. Vandaag weten we gelukkig beter. Tegelijk is gender(diversiteit) anno 2023 een thema waarmee veel kunstenaars aan de slag gaan in hun werk. Genderdiversiteit is niet langer een ‘belemmering’, maar een bron van inspiratie. 

Doelgroep:

Erfgoedwerkers met interesse in de presentatie en de omgang met het thema vrouwelijke kunstenaars, gender en kunst. 
Deze studiedag wordt georganiseerd door Yper Museum, CC De Steiger Menen, Mu.ZEE, en FARO. 

Programma:
10.00 uurOntvangst met koffie
10.30 uurOpeningsperformance Hind Eljadid 
10.30 uurDe geschiedenis van tentoonstellingen over vrouwelijke kunstenaars | Vraaggesprek met Marjan Sterckx (UGent) en Tom Verschaffel (KU Leuven) 
11.15 uurPraktijkgetuigenis: tentoonstellingen maken over vrouwelijke kunstenaars. Panelgesprek: Hannelore Franck (Yper Museum), Chiel Vandenberghe (CC De Steiger), Marjan Sterckx (UGent) en Virginie Devillez (Mu.ZEE) 
12.00 uurVrouwelijke kunstenaars in museale collecties. Panelgesprek met  Iris Paschalidis (SMAK), Ilse Roosens (Mu.ZEE), Laurens D’haenens (KU Leuven en LUCA School of Art)
13.00 uurLunch
14.00 uurGeleid bezoek in tentoonstelling LOUISE/EDITH. Op handen gedragen
15.00 uurGenderdiversiteit in de kunstwereld vandaag | Panelgesprek met Els Wuyts (curator), Jo Coucke (zelfstandig kunsthistoricus), Olivia Hernaïz (kunstenaar) en Indra Devriendt (freelance schrijver over actuele beeldende kunst), gemodereerd door Jonas Roelens (UGent) 
16.00 uurConclusie van de dag | Sandrin Coorevits (Yper Museum)
16.15 uurCompilatiegedicht van de dag door Hind Eljadid
16.30 uurAfsluitende receptie
Tarieven

Het standaardtarief voor deze vorming is 25 euro.
Het kortingstarief voor deze vorming is 17,5 euro en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.