Deze pagina is niet beschikbaar in het Engels. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Nieuw topstuk

Tekening praalgraf Maria van Bourgondië

Het Yper Museum kreeg laatst heuglijk nieuws van de Vlaamse minister van Cultuur: één van de tekeningen uit de collectie wordt opgenomen in de lijst van het roerend cultureel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap, ook wel ‘de Topstukkenlijst’ genoemd.

Het gaat om een tekening uit 1558 uit de verzameling van het Merghelynck Museum. Op de inkttekening zie je het praalgraf van hertogin Maria van Bourgondië in de Brugse Onze-Lieve-Vrouwekerk. Filips II gaf in 1558 opdracht aan beeldhouwer Jacques Jonghelinck om als pendant een praalgraf op te richten voor hertog Karel de Stoute, de vader van Maria van Bourgondië. De kunstenaar kreeg deze tekening als model en geheugensteun.

Het is onduidelijk wie de tekening in inkt op een groot vel perkament maakte. Wellicht gaat het om een Brugse kunstenaar. Dit model is alleszins van grote ijkwaarde omdat het ons een zeldzame inkijk biedt op de realisatie van een wereldberoemd praalgraf. Deze tekening werd ontdekt tijdens het inventariseren van de inboedel van het Merghelynck Museum in 1994.

Aan de Topstukkenlijst worden toegevoegd, is niet alleen een grote eer. Het biedt het museum ook het voordeel om eventueel een restauratiesubsidie aan te vragen. Daarnaast heeft het Yper Museum de plicht om de tekening in de beste omstandigheden te bewaren en te beschermen; iets wat we uiteraard ook doen. De tekening kan vanaf nu ook niet buiten Vlaanderen worden gebracht zonder toestemming van het Departement Cultuur.

Deze tekening is trouwens niet het eerste stuk van de Ieperse collectie die op de Topstukkenlijst wordt opgenomen. Eerder zijn 22 18de eeuwse tekeningen uit de collectie Mergelynck als Vlaamse topstukken erkend en ook een tekening van Louis-Jean Desprez uit 1773. Voor het In Flanders Fields Museum gaat het om de collectie negatieven en afdrukken van de gekende fotografen Antony, de unieke foto’s van de executie van een Belgische soldaat, een verzameling geborduurde meelzakken en het dagboek van pastoor Van Walleghem dat het museum beheert voor een privé-verzamelaar.