Deze pagina is niet beschikbaar in het Frans. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

pastelreiniging 'Moeder en Dochter' van Louise De Hem

2022 is het jaar van Louise De Hem

In november is het 100 jaar geleden dat deze internationaal gerenommeerde Ieperse kunstenares overleed. Dat moment grijpen we aan om haar werk en leven te presenteren in een grote oeuvretentoonstelling 'Louise'. Maar liefst 90 pastels en olieverfschilderijen huizen in onze collectie. De meeste zijn in opperste conditie. Maar hier en daar is een opfrissing nodig. Dat is het geval bij 'Moeder en dochter' uit 1902. 

Uiterst precisiewerk

Op deze pastel zitten schimmelsporen. Bij grondig nazicht van de foto’s in de database zien we dat ze er al geruime tijd zitten. Gelukkig is de schimmel niet meer actief, maar de resten moeten wel verwijderd worden. Geen evidentie! Kunstwerken met pastelkrijt zijn enorm moeilijk te behandelen. De krijtdeeltjes liggen los op het papier en geraken bij de minste trilling of aanraking verstoord. Met oneindig veel geduld en precisie verwijdert de papierrestauratrice alle schimmeldeeltjes. Het UV-licht helpt haar de schimmel te lokaliseren, want met gewoon licht zijn ze moeilijk zichtbaar met het blote oog. De pastel krijgt een nieuw kader en ziet er weer schitterend uit. 

Moeder en dochter

In dit werk portretteert Louise Eulalie Dehem-Bartier en Hélène Ceriez-Dehem. Haar moeder en zus, beiden in profiel naar links. Omdat Hélène dezelfde prominente haviksneus heeft als haar moeder, vraagt ze Louise om ze wat eleganter weer te geven. In de onderliggende potloodschets kunnen we de werkelijke vorm van haar neus terugvinden. 

Louise laat haar moeder en zus regelmatig poseren. In dezelfde periode maakt ze 'Armoede' waarop we een jonge en oude vrouw in profiel zien. 

Links: Moeder en dochter, circa 1902
Rechts: Armoede, 1902

De tentoonstelling 'Louise' loopt van 19 november 2022 tot 12 maart 2023 in de Koninklijke Zaal. 
www.ypermuseum.be/louise