Deze pagina is niet beschikbaar in het Frans. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Nick Ervinck

Kunstenaar Nick Ervinck maakt speciaal voor POES twee kunstwerken.

De tentoonstelling ‘POES. Hoe de kat de mens vangt’  in het Yper Museum toont niet enkel historische kunst en objecten, maar integreert ook hedendaags werk. We zijn trots werk van Nick Ervinck uit Lichtervelde te kunnen toevoegen aan deze expo. 

De kunstenaar raakte geïnspireerd door de kat en maakte twee sculpturen in zijn inmiddels welbekende vormentaal, speciaal voor de tentoonstelling. Beide werken worden nu voor de eerste keer getoond aan het publiek. EGKLEAT en ONSEPOTS zijn levendige sculpturen met een dynamische vorm die eindeloos lijken te groeien. Ook in deze werken zie je Ervincks fascinatie voor de negatieve ruimte, die hij ontdekte bij de beeldhouwers Henry Moore en Barbara Hepworth. Met deze sculpturen focust Ervinck opnieuw op het animale rijk, een thema dat de kunstenaar reeds eerder intrigeerde (reeks Animal Mutations).

De beelden zijn niet enkel een verbeelding van de jeugdherinnering van de kunstenaar aan zijn kat Columbus, maar refereren eveneens naar de Egyptische godenbeelden van ‘kattengodin’ Bastet. De EGKLEAT en ONSEPOTS zijn in de woorden van de kunstenaar 'nieuwe wachters van de toekomst'. Tegelijk verwijzen ze naar hedendaagse tekenfilms. Zo worden heden en verleden met elkaar gecombineerd en bij elkaar gebracht in een nieuw verhaal. Deze connectie wordt nog versterkt door de combinatie van virtuele én ambachtelijke technieken. 

Ervinck heeft de beelden virtueel ontworpen en 3D-geprint. Daarna heeft de kunstenaar de beelden met de hand geschilderd. Beide werken zijn vanaf nu te bewonderen in het Yper Museum.