Deze pagina is niet beschikbaar in het Frans. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Laarzen

Vanaf nu behoort dit paar prachtige lederen laarzen van de ruiterijschool tot de collectie. Het Yper Museum is in de wolken met deze aankoop, want het aantal objecten over het ruiterijverleden van de stad is  eerder beperkt. In het museum houden foto's, een pastel van Louise De Hem en een zadel de herinnering aan de ruiterijschool levendig. Deze uitzonderlijk goed bewaarde laarzen zijn een mooie, tastbare aanvulling van dit stukje Ieperse geschiedenis.

Ieperse ruiterijschool

Tot aan de Eerste Wereldoorlog speelde de ruiterij een belangrijke rol bij gewapende conflicten. Voor cavaleristen was het van groot belang om te excelleren in het paardrijden. Daarvoor konden ze tot 1914 terecht in... Ieper!

De ruiterijschool (1853 - 1914) was internationaal vermaard. Van over de hele wereld kwamen militairen naar Ieper om opgeleid te worden tot topruiter. De school bood onderdak aan maar liefst 366 paarden. Logisch dat de vestingstad hierdoor weer internationaal beroemd werd. De jonge ruiters waren heel populair onder de bevolking. Ze zorgden voor een bruisend nachtleven en met hun spectaculaire ruiterdemonstraties lokten ze veel volk naar de stad.

'Soldat ouvrier-bottier' Xavier Thirifays

Laarzen maken gebeurde handmatig en was een beroep op zich. De laarzenmaker van dit paar was trots op zijn werk en heeft aan de binnenkant zijn naam, jaartal en plaatsnaam aangebracht: 'Xavier Thirifays, Yper, 1912'.
Omstreeks 1900 was de Belgische militair Thirifays als 'soldat ouvrier-bottier' bij het eerste regiment jagers te paard, gedetacheerd naar de Ruiterschool in Ieper. Hij integreerde zich goed, werd lid van de schuttersgilde Sint-Sebastiaan en nam deel aan de handboogschietingen.  

Door de snelle ontwikkeling van nieuwe, zware (massa-)vernietigingswapens in de grote oorlog was de rol van de cavalerie en het paard snel uitgespeeld. De Ruiterschool in Ieper werd vernietigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en nadien niet heropgebouwd. De school werd overgebracht naar Tervuren. 

Behandeling van de laarzen

Leer is een organisch materiaal, dus heel gevoelig aan temperatuur en luchtvochtigheid. Een te droge of te warme omgeving droogt het leer uit, doet het krimpen en uiteindelijk barsten. Om dit te voorkomen ondergaat het leer een hele behandeling. Eerst maken we de laarzen stof- en vuilvrij. Daarna worden ze ingesmeerd met leervet van de beste kwaliteit. Daarna verpakken we ze in een stofvrije verpakking. Hierbij letten we op verschillende aspecten: goede ondersteuning van alle onderdelen en geen rechtstreeks contact met plastics (zoals bubbelplastic, plastic zakken e.d.) of andere objecten die een deuk in het leer kunnen veroorzaken.