Zeventienjarigen maken LOUISE

Elf 17-jarigen van de Heilige Familie Ieper cureerden de tentoonstelling LOUISE/EDITH. Op handen gedragen. Zij beslisten welke pastels, tekeningen en schilderijen van de intrigerende Ieperse kunstenaar we tonen. Zij bepaalden de inhoudelijke thema’s en op welke manier je die aan de bezoekers presenteert. De leerlingen dragen de verantwoordelijkheid voor het eigenlijke tentoonstellingsontwerp en de grafische vormgeving. 

Stap voor stap begeleidden we ze in hun rol als curator. Zo kregen ze lessen over werk en leven van Louise De Hem en over kunst en cultuur in de negentiende eeuw. Tijdens uitstappen naar andere musea en lezingen ontdekten ze wat wel en wat niet werkt bij de opbouw van een oeuvretentoonstelling. 

De jongeren zijn zesdejaars van de afdeling Beeldende Kunsten. Het project kaderde binnen hun GIP, de geïntegreerde proef die dient als examen in hun afstudeerjaar. De museumjury koos enkele ontwerpen die de volledige curatorengroep dan samen verder verfijnde. Daarmee trokken wij naar een professionele tentoonstellingsfirma die het finale ontwerp in de Koninklijke Zaal opbouwt.

Iets om naar uit te kijken zijn de individuele toevoegingen van de curatoren. Ze kozen hun favoriete tentoongestelde werk en maakten daar een persoonlijke fotografische interpretatie van.  Maak kennis met enkele van onze jonge curatoren:

Ellen Braamskamp

Houdt van: natuur, lange wandelingen en beestjes observeren. Wegduiken in een goed boek. Creatief bezig zijn buiten en voor school.

"Ik verwacht van LOUISE dat bezoekers een beter idee krijgen over het leven van een vrouwelijke kunstenaar in de negentiende eeuw. Ik wil haar talent en haar oeuvre tonen aan een groter publiek en hoop daarmee ook de Ieperlingen trotser te maken over kunst uit eigen stad." 

Salomé Beusquart 

Houdt van: fotografie, spiritualiteit, muziek, kunst. Ongelijkheid en mensenrechten zijn thema’s die me bezighouden. Daarnaast wil ik vooral veel proeven van de wereld.

"Ik wil met deze tentoonstelling de vrouwelijkheid in De Hems werk tonen en uitvergroten."

Quinten Declercq

Houdt van: creatief bezig zijn en sporten.

"Voor de tentoonstelling LOUISE hoop ik dat de bezoekers meer te weten komen over de rol van vrouwen in de vroege twintigste-eeuwse kunst." 

Jiga Alin-Radu

Houdt van: auto’s, snowboarden, kunst, schilderen, realistische portretten, muziek luisteren en games.

"Voor de tentoonstelling LOUISE hoop ik op een boeiende presentatie. Ik zou graag iets anders zien dan gewoon schilderijen op een wand."

 

Marie Derudder 

Houdt van: fotografie en sport.

"Voor de tentoonstelling van LOUISE hoop ik dat de bezoekers een vorm van vrouwelijkheid voelen in de presentatie."

LOUISE/EDITH. Op handen gedragen loopt van 19 november 2022 t.e.m. 12 maart 2023 in de Koninklijke Zaal van het Yper Museum.