Deze pagina is niet beschikbaar in het Engels. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Els Veraverbeke

Tromgeroffel voor onze nieuwe conservator: Els Veraverbeke! 
 

Els Veraverbeke is 44 jaar, de mama van Lou en René en woont in Gent met haar partner Pedro Bruneel. Sinds 1 maart is ze de nieuwe conservator van de Ieperse musea. Dat betekent van zowel het Yper Museum, het In Flanders Fields Museum als het Merghelynck Museum. 22 jaar lang was ze conservator bij het Gentse Huis van Alijn. Els volgt onze getrouwe Jan Dewilde op die binnenkort met pensioen gaat.

Kind van de Westhoek

Els: “Het is een grote eer om een ‘eminence grise’ als Jan Dewilde op te volgen. Ik ben een kind van de Westhoek, dus is de overstap naar de Ieperse musea een soort van comeback. Ik woon al meer dan 20 jaar in Gent maar groeide op in Langemark, in Sint-Juliaan. Ik liep in Ieper school en kreeg hier de smaak voor geschiedenis en musea te pakken. Die voorliefde voor cultuur resulteerde in een opleiding Master in de Geschiedenis aan Ugent. Net als veel West-Vlamingen bleef ik na mijn studies in Gent plakken. Ik kon vrij snel in Huis van Alijn terecht, het museum van het dagelijks leven. Ik startte er als onderzoeker, werd er hoofd onderzoek en collectie en uiteindelijk conservator. Ik ben gespecialiseerd in mentaliteits- en emotiegeschiedenis en ook in collectiebeleid met focus op hedendaags verzamelen. In collecties zijn objecten de kern van de zaak. Maar ook in de museumwereld is er een digitale shift aan de gang. Digitale stukken moeten slim worden bewaard voor komende generaties en dat is een hele uitdaging. Ik neem die zaak ter harte in Ieper. Maar eerst nog een pak bijleren van Jan Dewilde die over een paar maanden met pensioen gaat. Ik ben blij dat ik nog wat met hem kan dubbel lopen."

Wat is je favoriete museumstuk uit de collectie van het Yper Museum?

Els: "Dat is voor mij absoluut de collectie middeleeuwse insignes. Dat zijn speldjes die mensen op hun hoed of mantel droegen. De meeste speldjes in het insignekabinet van het Yper Museum brachten pelgrims als souvenir mee na een bedevaart. Ze zijn meestal in tin of lood gemaakt en in de middeleeuwen echte massaproducten. In het totaal telt de collectie van het Yper Museum 169 insignes die in Ieper door archeologen zijn gevonden."

Welk favoriete stukken laat je achter in het Huis van Alijn? 

Els: "Dat zijn twee schitterende clownspakken: het pak van August en dat van de Witte Clown. Het statige en kunstzinnige witte clownspak is heel complex en straalt ontzag uit. Het pak van August is grappig, kleurrijk en zit ook lekker want August is een behendig acrobaat. Die twee pakken samen zijn onlosmakelijk verbonden met de traditie van clownsduo’s en maken me blij. Misschien moeten we ooit wat op poten zetten in Ieper rond oude circustradities, want die waren hier ook. Een toekomstprojectje?”