Deze pagina is niet beschikbaar in het Frans. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Een gelofte onder de druïdeneik

Uniek schilderij van Louis Delbeke

We sluiten 2018 af met een prachtaanwinst! Het gaat om het schilderij 'Een gelofte onder de druïdeneik'. Het spreekt voor zich dat we dit mooie werk volgend jaar een plek geven in het Yper Museum. Louis Delbeke was een bekende negentiende- eeuwse kunstenaar die de vooroorlogse (en destijds beroemde) muurschilderingen maakte in de Lakenhallen.

 

Louis Delbeke (1821-1891)

Louis Delbeke, geboren in Poperinge, verhuisde als kind naar Ieper. Hij kreeg les aan de Ieperse Academie en kon met financiële steun van de Stad Ieper verder studeren aan de Academies van Brussel en Antwerpen. Na zijn studies werd hij één van de meest merkwaardige figuren en kunstenaars van zijn tijd.
Wij kennen deze kunstschilder vooral van zijn beroemde muurschilderingen in de Lakenhallen. Hij kreeg in 1883 de opdracht van het stadsbestuur om een van de grote zalen te decoreren met historische taferelen over Ieper. De zaal kreeg zijn naam 'de Delbekezaal'. Zijn prachtige fresco’s overleefden helaas de Eerste Wereldoorlog niet.

Het schilderij

De nieuwe aankoop dateert uit 1867 en heet 'Een gelofte onder de druïdeneik'. Louis Delbeke stelde dit schilderij tentoon op 'de Salon', een grote jaarlijkse kunsttentoonstelling in Antwerpen. De organisatie kocht zijn werk en het doek verdween in een privé-collectie.

Op het schilderij zie je onze regio ten tijde van de Kelten. Een jonge man en vrouw vragen de druïde om hun pasgeboren twee kinderen te zegenen. Zij brengen hiervoor offergaven aan.

Voor dit zeer gedetailleerde, sfeervolle schilderij maakte Delbeke vooraf enkele studies. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bezitten twee van die tekeningen. Het Yper Museum heeft een schets ervan en is zeer blij om nu ook het afgewerkte schilderij te verwerven.