Diptiek Charlotte Stuby

In 2023 organiseerde CC Het Perron in samenwerking met het Yper Museum de tentoonstelling ‘I try to remember how your texture felt like' waarbij hedendaagse textielkunst centraal staat. In het kader van deze expo exploreert kunstenaar Charlotte Stuby (°1989) de geschiedenis van Ieper, de couleur local, het patrimonium en cultureel erfgoed, waaronder de collectie van het Yper Museum.

Geïnspireerd door dit onderzoek creëert ze een diptiek. Twee banners van katoen vol afbeeldingen geïnspireerd op de rijke Ieperse geschiedenis en museumcollectie van het Yper Museum. Hoewel elke quilt een aparte titel heeft, vormen ze samen één geheel. De titel refereert duidelijk naar het verleden en patrimonium van Ieper. ‘Our Lady of Thuyne’ verwijst naar de miraculeuze redding van Onze Lieve Vrouw van Thuyne in 1383. Op dit werk herkennen we een menselijk silhouet. 

Our Lady of Thuyne

De tweede banner, ‘Margriet’s Protection’, brengt een ode aan de draak op het Belfort, die waakt over de stad. Beide zijn een symbool van Ieper en beschermen de stad, de bewoners en de gasten die er komen. Het diptiek is rijkelijk versierd met zeefdruk, geborduurde motieven en naaiwerk. De kennis en kunde als textielkunstenaar wordt duidelijk getoond in de veelzijdige motieven. Ze zorgen voor verwarring en geven kijkers een aanleiding om persoonlijke verhalen te creëren. Charlotte Stuby schiep een eigen vormtaal geïnspireerd op narratieven en gekende historische beelden. De naïeve kleuren in combinatie met de vloeibare vormen en compositie ogen bevreemdend.

Margriet’s Protection

Ondanks de eigen vormentaal en persoonlijke interpretatie van Stuby is het duidelijk waar ze de inspiratie voor dit werk haalde. Zo herken je middeleeuwse insignes die opgegraven zijn in de jaren 1990 bij een archeologische expeditie in de Verdronken Weide, een laaggelegen veld buiten de stadsmuren van Ieper. Deze kleine metalen speldjes intrigeren. De rijkdom aan voorstellingen op deze insignes is overweldigend en de thematiek onuitputtelijk; van zuivere devotie tot pure passie en erotiek. We herkennen enkele insignes uit de collectie van het Yper Museum: de gekroonde zeemeerman of de vis. Haar fascinatie voor heraldiek, vlaggen en insignes is duidelijk te lezen in dit werk.

Insigne van een gekroonde zeemeerman met dubbele staart 

Met deze diptiek wil Charlotte Stuby het publiek aanzetten om ‘antwoorden’ op vergeten of onmogelijke 'vragen’ te bedenken. Ze bevraagt het idee van identiteit en geheugen. Door historische symbolen te materialiseren en deze te combineren met beelden uit haar eigen vormentaal brengt ze historische elementen in een actuele context en verhalen.