Deze pagina is niet beschikbaar in het Engels. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Margaretha van Oostenrijk en Karel V

De twee waardevolle schilderijen van Margaretha van Oostenrijk en haar neef Karel V uit het Yper Museum krijgen internationale belangstelling. Tot 10 januari 2021 schitteren ze namelijk in het Duitse Centre Charlemagne, het gloednieuwe stadsmuseum van Aken. Daar loopt momenteel de tentoonstelling 'The purchased Emperor -  Charles V's Coronation and a Changing World'

In 2020 is het precies 500 jaar geleden dat keizer Karel V in Aken gekroond werd tot keizer van het Heilig Roomse Rijk. Keizer Karel V was in Gent geboren in 1500 en kreeg zijn opleiding aan het hof van zijn tante Margaretha van Oostenrijk. Zij was landvoogdes van de Nederlanden, in Mechelen.

Deze twee oude pendantportretten schilderde Bernard van Orley omstreeks 1515-17. De portretten waren van bij het begin heel populair. Daarom maakte de kunstenaar enkele versies, telkens met lichte wijzigingen aan de composities.

Beide portretten illustreren perfect de jeugd van de vorst en krijgen een mooie plek in de tentoonstelling die nog loopt tot 10 januari 2021.

Het Yper Museum stelt hoge eisen aan een veilig transport van zulke waardevolle collectiestukken. Hoe dat in zijn werk gaat vertelt collega Els Deroo, deskundige depotbeheer aan de hand van dit fotoverslag. 

Elk portret wordt voorzichtig ingepakt in een laagje Tyvek. Dit synthetisch materiaal vormt een eerste buffer tegen fysieke schade (zoals krassen) en veranderingen in de luchtvochtigheid. 

 
  

Voor elk schilderij werd een aparte kist op maat gemaakt. Het deksel zit vast met schroeven. 

 

 Elk portret wordt met de beeldzijde omhoog gelegd en langs alle kanten omgeven door een dikke laag zuurvrije mousse. Zo kan het schilderij niet meer bewegen en worden schokken opgevangen. 

Alle gegevens voor transport worden nog eens gecontroleerd. 

 

De kisten worden in een grote vrachtwagen geladen en in de geklimatiseerde laadruimte volledig vastgezet met riemen.