Deze pagina is niet beschikbaar in het Engels. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Arabier

De voorbereidingen voor de LOUISE tentoonstelling zijn in volle gang. Onze jonge curatoren Beeldende Kunsten van de Heilige Familie Ieper geven momenteel het beste van zichzelf om het oeuvre van de Ieperse pastelkunstenares stijlvol vorm te geven.

Het is nog even wachten op de opening in het najaar, maar we lichten nu en dan al een tipje van de sluier! Hieronder zie je één van haar vroegste pastelschetsen, een portretstudie van een Arabier. Dit werk is binnenkort te zien in de nieuwe tijdelijke tentoonstelling van het In Flanders Fields Museum ‘Voor de beschaving. De Eerste Wereldoorlog in het Midden-Oosten 1914-1923’ die loopt van 12 maart 2022 tot 2 oktober 2022.

Oefenstuk

De schets is bovenaan gesigneerd en dateert uit de periode van 1890-1891. Louise De Hem verbleef op dat moment in Parijs om haar opleiding tot kunstenares te vervolledigen. Ze volgde lessen aan de bekende Académie Julian. Deze schets is dus waarschijnlijk een oefenstuk. Het toont de voorliefde voor pastel die Louise De Hem in Parijs ontwikkelde. Pastel zou de rest van haar carrière een geliefd medium blijven.

De ateliers aan de Académie Julian volgden een vast stramien. Alle vrouwelijke leerlingen werkten samen in één grote ruimte, elk individueel aan hun opdracht. Meestal was dit schetsen naar een levend model. De beste werken hingen daarna aan de muur als voorbeeld voor de rest. Of de Arabier ooit deze eer te beurt viel, kunnen we helaas niet meer achterhalen.

© Wikimedia Commons 

Een fascinatie voor het Oosten

Samen met andere werken illustreert deze schets de fascinatie die er aan het einde van de 19de eeuw leefde voor het Oosten, een geliefd onderwerp voor veel kunstenaars. Veelal gaat het over de verbeelding van het Oosten met een Westerse bril op. Het is dus zeker geen realistische weergave van hoe het leven er toen in de Oriënt aan toe ging. Die fascinatie vermengd met fantasie heet in de kunstwereld oriëntalisme.