Deze pagina is niet beschikbaar in het Engels. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Allegoritmique

De middeleeuwen zijn donker, drassig, koud en bikkelhard. Dat is wat films, games en boeken ons willen doen geloven. Bij vertoning van ietwat afwijkend gedrag, mocht je ongetwijfeld de brandstapel verwachten. Studies bewijzen steeds meer dat dit beeld misschien wel impressionant mag ogen op het witte doek maar weinig representatief is voor het leven in de middeleeuwen zelf. De tentoonstelling ‘Vrolijk, Vrij en Vunzig’ in het Yper Museum wil dit beeld bij de bezoeker bijschaven.

In het kader van de tentoonstelling Vrolijk, Vrij & Vunzig presenteert Studio Artîlerie van De Lovie ‘Allegoritmique’. Deze expo loopt van 15/06 tot 01/12 in de Goliathzaal van het Yper Museum. Net als de middeleeuwen moeten ook personen met een verstandelijke beperking vaak afrekenen met vooroordelen of onjuiste veronderstellingen. De aandacht wordt bijna automatisch gelegd op hun kwetsbaarheden en zorg die daarbij komt kijken. Zelden wordt uitgekeken naar hun poëtische, filosofische of artistieke aspiraties. Studio Artîlerie, het kunsteneiland van De Lovie wil de wereld daar attent op maken.

Maar er is meer dan dat die deze kunstenaars met de middeleeuwen verbindt. Hun kunstwerken laten zich als een waarachtig verhaal lezen. Hun bijzondere blik op de wereld waarin ze zich bevinden en de manier waarop ze omgaan met de gebeurtenissen uit hun eigen leven, doen ons op kleurrijke wijze over onszelf reflecteren.