Snuifdoos Norbert Heylbrouck

De allermooiste snuifdoos in de collectie van het Merghelynck Museum is zonder twijfel dit rococomeesterwerk van de bekende Gentse graveur Norbert Heylbrouck. Bovenaan staat een allegorie van de kunsten afgebeeld. De zijvlakken tonen de geboorte van Venus, de goden op de Olympus, de smidse van Vulcanus en de god Neptunus. Het blijft een mysterie welke Norbert Heylbrouck de maker is van de snuifdoos. Vader Norbert sr. (1700-1762) of zoon Norbert jr. (1734-1785)? Wellicht was het de vader, hij was de bekendste graveur van de twee. Hij vervaardigde vele snuifdozen en hij bleef zijn renommée houden. Ook nadat hij wegens valsemunterij ter dood was veroordeeld (want gelukkig voor hem werd het vonnis niet voltrokken).

Tafereel met Neptunus

Het tafereel waarbij de god van de zee de winden beveelt, lijkt een gespiegelde kleine versie van de muurschildering die Norbert junior maakte voor de traphal van het Hotel Vander Meersche in Gent. Hij kon daarvoor natuurlijk ook een motief van zijn vader overnemen.

traphal van het Hotel Vander Meersche in Gent

Traphal Hotel Vander Meersche in Gent

Er bestaat trouwens een dubbelganger van onze snuifdoos. Het Museum of Fine Arts in Boston bewaart een bijna identiek exemplaar met dezelfde afmetingen. Er is één verschil: waar bij ons de wijzende figuur die de architectuur voorstelt een man is, is dat in Boston een vrouw.

 

Bijna identieke snuifdoos in Boston