POES lezingen

 

De drie lezingen zijn geannuleerd.

Het Yper Museum organiseert in het najaar een reeks lezingen in het kader van de tentoonstelling POES. De lezingen gaan wel degelijk over katten maar ook over kunst, geschiedenis en Ieper. 

Waar: Museumcafé, Lakenhallen, Grote Markt 34, Ieper
Wanneer: Elke lezing start om 19u30
Inkom: 5 EUR per lezing
Inschrijven verplicht 

14/10 Jo Coucke
De kunst achter de kat

Tijdens zijn lezing gaat kunsthistoricus Jo Coucke dieper in op enkele kunstwerken die hij persoonlijk uit de tentoonstelling POES kiest: Jan Fabre, Roger Raveel, Stief DeSmet, .... Het is de bedoeling voorbij de afgebeelde katten te kijken en met woord en beeld aan te geven hoe kunstenaars het onderwerp plastisch hebben vormgegeven. Bijzondere aandacht gaat daarbij naar de specificiteit van hun beeldende kunstenaarspraktijk.
Inschrijven vóór 11 oktober via ypermuseum@ieper.be.

18/11 Hannelore Franck en An-Sofie Depoorter
Ieper: stad der katten

Ieper draagt de naam van Kattenstad. Vandaag uit zich dit in de alom bekende Kattenstoet die om de drie jaar door de straten van de stad trekt. Maar de wortels van deze associatie gaan veel verder terug. In de middeleeuwen gooiden Ieperlingen tijdens de jaarmarkt katten van de belforttoren. In deze lezing gaan we op zoek naar de oorsprong van dit vreemde gebruik en plaatsen we dit in de context van de toenmalige periode. Want niet enkel in Ieper, moesten katten op hun tellen passen. Dr. Hannelore Franck is wetenschappelijk onderzoeker bij het Yper Museum. Na haar uiteenzetting deelt Ann-Sophie Depoorter haar ervaringen als vrijwilligster in het Ieperse dierenasiel.
Inschrijven vóór 15 november via ypermuseum@ieper.be.

16/12: Erik Aerts
De vele facetten van Felix. Kat en mens in de Lage Landen sedert de vroege middeleeuwen

Duivelsaanbidder, plaagdierbestrijder, onheilsbrenger, sekssymbool, kermisattractie, voorwerp van geloof en geweld… Sinds haar aankomst in de Lage landen, zo’n tweeduizend jaar geleden, heeft de kat vele verschillende gedaanten en rollen aangenomen, voordat het de spinnende bol vacht op de sofa werd in talrijke huishoudens. Deze voordracht brengt het boeiende verhaal van de wisselende omgang tussen de mens en dit vandaag zo populaire gezelschapsdier. De uiteenzetting wordt geïllustreerd met zo'n 150 afbeeldingen. Erik Aerts is emeritus professor economische geschiedenis aan de KU Leuven.
Inschrijven vóór 13 december via ypermuseum@ieper.be.