Open Monumentendag - Het zuivere water van Ieper

13 september 2020 - gratis

Vijverhuis, Zillebekevijverdreef 2A, 8902 Zillebeke

De excursie duurt 1 uur
Om het half uur start een nieuwe rondleiding
Inschrijven verplicht via www.toerisme-ieper.be/omd

Op zondag 13 september 2020, op Open Monumentendag, kan je het oude drinkwaterproductiecentrum van Zillebekevijver bezoeken. Van 14u tot 17u ben je er welkom om onder begeleiding van deskundige gidsen het beschermde monument ‘De Oude Waterzuivering’ te bezoeken. Vervolgens geniet je van een mooie wandeling van Zillebekvijver via de Verdronken Weidebeek en een verlaten fortsite tot de Verdronken Weide en het Ieperse Vredesbos.

De stad Ieper kende al in de 13de eeuw een eigen watervoorziening en deed daarvoor beroep op het lokale oppervlaktewater. Eind 13de, begin 14de eeuw werden de Ieperse stadsvijvers aangelegd. Houten buizen brachten het water tot in de binnenstad. Dit systeem werd volledig vernietigd tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Toegang tot drinkbaar water was enorm belangrijk voor de teruggekeerde bevolking. Al snel werden Zillebekevijver (1925) en Dikkebusvijver (1920-1922) op hun huidige capaciteit gebracht en liet de Belgische Staat nabij elke vijver een nieuw filtreer- en pompstation bouwen, telkens met een eigen watertoren. De installatie bij Zillebekevijver had een productiecapaciteit van 1.000 m³ per dag.

In 1992 liet de stad Ieper vanwege de stijgende waterbehoefte een extra spaarbekken uitgraven in de Verdronken Weiden. Een nieuw computergestuurd productiecentrum zorgde vanaf 1999 voor een capaciteit van 6.000 m³ per dag.

Het oude pomp- en filtreerstation werd geklasseerd als monument en gerestaureerd in de periode 2009-2012. Deze 'Oude Waterzuivering' is een unieke getuigenis van de zuiveringstechnieken van de wederopbouwperiode.

Je komt gemakkelijkst op de site per fiets of te voet via de Zillebekevoetweg (autovrij pad vanaf de rotonde met de zwevende kraan op de Zuiderring naar Zillebekevijver). Er is fietsstalling voorzien. Met de auto bereik je Zillebekevijver via de Komenseweg en Zillebekevijverdreef.