Op de werf

April 2018

De afwerkingsfase is volop ingezet. De verwarming is geplaatst en andere technieken zoals ventilatie en elektriciteit zitten in de laatste rechte lijn richting finish. De sanitaire eenheden worden afgewerkt en eerstdaags komt de leverancier met de binnendeuren. In de museumzalen waar de grootste renovatiewerken achter de rug zijn, start de firma Potteau met de opbouw van het meubilair. 

Maart 2018

Momenteel legt de aannemer de laatste hand aan de metselwerken in de traphuizen en de technieken worden verder afgewerkt. Op naar een volgende fase! Het meubilair, zoals de mooie inkombalie is in productie. 

Januari 2018

De werken schieten goed op! Het dak is geïsoleerd en de leien pannen en gerestaureerde dakkapelletjes worden teruggeplaatst. Binnenin werkt bouwonderneming Desodt NV volop aan de twee trappenhuizen. De polychape vloeren zijn gegoten en de vloerverwarming op de tweede verdieping ligt klaar. De vochtproblemen in de kelder werden aangepakt en binnenkort kunnen de pleisterwerken starten. Als dat is afgerond komen de installateurs van de radiatoren voor de eerste verdieping en kunnen ze beginnen aan het sanitair op het gelijkvloers.  

November 2017

Wat doen de aannemers op dit moment? Momenteel wordt er op 3 plekken gewerkt: aan het dak, in de kelder en in het gebouw zelf. Het dak wordt heraangelegd en geïsoleerd: de leien gaan eraf en er wordt isolatie tussen het gebinte aangebracht. Het is de Ieperse firma Lamaire-Saint Germain, onder leiding van het restauratiebedrijf Monument Vandekerckhove,  die deze grote werken uitvoert. Het is ook voor die dakwerken dat er momenteel zo’n grote stellingen op het Sint-Maartensplein staan. De dakkapellen zijn uit het dak van de Lakenhallen gehaald en worden in de loodsen van de onderaannemer Decuypere gerestaureerd. Het dak aan de kant van de binnenkoer is bijna klaar, aan de kant van het Sint-Maartensplein is nog wat werk aan de winkel. De kelder wordt intussen ook waterdicht gemaakt. Het is bedoeling om van die kelder een berging en opslagruimte te maken voor het museum. De mooie, typische glas-in-lood-ramen krijgen voorzetramen. Dat moet het gebouw beter bestand maken tegen koude en warmte. Er worden ook nieuwe trappen gezet. En het sanitair, de verwarming en ventilatie worden vervangen. Voor de verwarming bijvoorbeeld wordt er momenteel isolatie gespoten op de vloer, zodat er binnenkort vloerverwarming en een nieuwe vloer kan worden gelegd. Daarenboven wordt een groot deel van de bestaande radiatoren bekeken, hersteld en hergebruikt.

Aan de buitenkant van de Lakenhallen zal er in principe visueel niets veranderen. Alles blijft er hetzelfde uitzien. De vele stellingen die er nu staan, dienen om de werken makkelijk te kunnen uitvoeren of voor de veiligheid van de arbeiders.

Aan de binnenkant wordt hard gewerkt om de werken rond te krijgen tegen eind februari 2018. Want dan starten de museumbouwers met het opstellen en inrichten van het Yper Museum.

 
Februari 2017 

Op 20 februari 2017 is de aannemer gestart met de verbouwingswerken voor het nieuwe Yper Museum. De eerste fase in deze werken, namelijk de ontmanteling en afbraak, is ondertussen bijna voltooid. De ruimtes van de voormalige stadsloketten en conferentie in de Lakenhallen zijn volledig leeggemaakt en gestript tot op de ruwbouw. 

Het ontwerp van het Yper Museum voorziet in een aantal  ingrepen waarvoor een aantal bijzondere structurele afbraakwerken noodzakelijk zijn. Boven in het dak is een betonnen vloer verwijderd om plaats te maken voor een prachtige 13 meter hoge tentoonstellingsruimte. 

Op twee plekken in het gebouw komen nieuwe trappenhuizen die de bezoekers doorheen het museum loodsen. Om dat te realiseren maakt de aannemer openingen in de bestaande betonnen vloeren. 

Eerstvolgende werken zijn nieuwe metselwerkwanden optrekken. Zo krijgen we binnenkort al een eerste kennismaking met de nieuwe ruimtes van het Yper Museum.

 
Zes vrouwen 

Wie zijn ze? Wat doen ze? Wat drijft hen?