De middeleeuwse Ieperling
Wie was eigenlijk de middeleeuwse Ieperling? #middeleeuwengeleden
Dat Ieper in de middeleeuwen een van de belangrijkste steden in Vlaanderen was, is bekend. Maar over de precieze leefomstandigheden in de middeleeuwse stad weten we helaas veel minder. Een onderzoeksproject aan de VUB wil hierop een nieuw licht werpen door de skeletten van het kerkhof op de Sint-Niklaasparochie te onderzoeken.
©Monument Vandekerckhove
Wat
Het onderzoeksproject wil meer te weten komen over de socio-economische achtergrond van de Ieperling in de late middeleeuwen (vanaf 13de eeuw). Allereerst bestuderen de onderzoekers van waar de inwoners van Ieper afkomstig waren en wat ze zoal aten. Voeding en afkomst zegt namelijk veel over de sociale positie, alsook over de financiële situatie van een individu. Daarnaast gaan de onderzoekers na hoe gezond de Ieperlingen waren: aan welke ziektes leden de mensen, wat waren de leefomstandigheden en welke activiteiten deden de Ieperlingen zoal? Ook het verschil in levenswijze voor mannen en vrouwen kan door de studie op deze lichamen heel wat nieuwe informatie opleveren.
©Monument Vandekerckhove
Hoe
Het onderzoek is vernieuwend omdat het interdisciplinair is. Dit betekent dat meerdere disciplines samen het onderzoek voeren. In deze casus gaat het om stadsgeschiedenis, archeologie, chemie en anatomie. Door de verschillen in isotopen in de beenderen te onderzoeken, kunnen de onderzoekers het dieet en de afkomst achterhalen. Onderzoek op de botten in het UZ van Brussel zal de leefomstandigheden in beeld brengen.
Waarom
De Zuidelijke Nederlanden waren in de late middeleeuwen één van de meest verstedelijkte gebieden in Europa. Ieper behoorde samen met Gent en Brugge tot de grootste steden van het graafschap Vlaanderen. De opgraving in 2018 van het Sint-Niklaas kerkhof van 1200 skeletten vormt een unieke kans om meer te weten te komen over de leefomstandigheden in de stad. Een groot deel van de skeletten gaan zelfs terug tot de 13de eeuw. Ze bevatten een schat aan informatie wat niet of amper terug te vinden is in de archiefbronnen.
©Monument Vandekerckhove
Wie
Het onderzoek wordt uitgevoerd door de VUB, die het onderzoek ook financiert. Het project is een nauwe samenwerking van de VUB-onderzoeksgroepen HOST, MARI, AMGC en ARCS. Twee doctoraatsstudenten Veronica Jackson en Rachèl Spros voeren het onderzoek uit onder begeleiding van een team professoren. Het Yper Museum, CO7 en Onroerend Erfgoed (Vlaanderen) zijn partner in het project.
Wanneer
Het onderzoek zelf ging van start in 2019 en loopt gedurende enkele jaren. Het is dus nog even wachten op de uiteindelijke resultaten. Wie hierop niet kan wachten, kan de website van het project in de gaten houden. Daar verschijnen, in het Engels, regelmatig updates. Je kan het project ook volgen op Facebook.