Leisteen uit de Tweede Wereldoorlog

Dankzij een gouden tip van twee collega’s van het In Flanders Fields Museum kwamen we op het spoor van een speciale leisteen: een dakpan van het Belfort waarin een Duitse soldaat zijn naam en woonplaats grifte: Fritz Margraff – Querfurt. De Britse auteur Chris Lock had van deze leisteen melding gemaakt in zijn boek ‘The Liberation of Ypres’. Het Yper Museum vroeg de aannemers die het Belfort restaureren om de bewuste leisteen te zoeken. Nu is het Yper Museum de trotse eigenaar van graffiti uit de Tweede Wereldoorlog.

 

Wil je meer weten over Ieper in de Tweede Wereldoorlog? Dan kunnen we je de 2 boeken van Chris Lock aanbevelen die te koop zijn in onze museumshop.

The Liberation of Ypres. Chris Lock

Dit boek gaat het over de Eerste Poolse Pantserdivisie van generaal Maczek die Ieper in 1944 bevrijdde. In dit boek lees je hoe die eenheid niet alleen uit Polen maar ook uit enkele Tsjechen bestond, en hoe de bevrijding van onze stad uur na uur en straat na straat verliep. Bijzonder interessant is de oplijsting van nog zichtbare sporen van de Tweede Wereldoorlog: sporen van tanks, kogelinslagen én onze gekraste dakpan. 

‘The House of the Broken Wings. Chris Lock.

Dit boek gaat over hotel Regina als steunpunt voor het verzet en als belangrijk etappe op de ontsnappingsroute van geallieerde piloten.