Lego Master in het Yper Museum

LEGO Master Corneel Clarys bouwt de Ieperse Lakenhallen met Belfort na in het Yper Museum. Kom naar de expo 'herSTELLINGEN' en zie de master himself aan het werk op 26 & 27 september en 3 & 4 oktober telkens van 10u tot 12u en van 12u30 tot 17u45. Deze activiteit kadert binnen het project Feniks2020.


De wederopbouw van de stad in LEGO.
 

De tijdelijke expo 'herSTELLINGEN' in het Yper Museum staat dit jaar in het teken van de wederopbouw. Na WOI werd Ieper, en bij uitbreiding de hele Westhoek,  vanaf de grond heropgebouwd. De Ieperlingen deden er alles aan om het gewone leven opnieuw op de rails te krijgen.  
In de slipstream van 'herSTELLINGEN' zet het museum een reeks randactiviteiten op poten. Zo resideert op 26 & 27 september en op 3 & 4 oktober de jonge LEGO kunstenaar Corneel Clarys uit Ieper in het Yper Museum en bouwt er voor publiek de Lakenhallen met Belfort zo minutieus mogelijk na. 

Legomaster Corneel Clarys

Corneel raakte bekend in Vlaanderen en Nederland nadat hij met zijn vriend Björn in de finale raakte van het populaire VTM-programma LEGO Masters. In dat televisieprogramma bouwde hij telkens in enkele uren tijd diverse uitdagende projecten. Nu daagt het Yper Museum Corneel uit om voor zijn geboortestad een bouwwerk te maken dat aan de wederopbouw gelinkt is. Zijn keuze was snel gemaakt: hét icoon van Ieper, de Lakenhallen met Belfort.

Lakenhallen en Belfort

Corneel: “Als ik aan een nieuw project begin, ga ik ofwel vanuit mijn fantasie bouwen ofwel baseer ik me op iets werkelijks. Ditmaal kies ik dus een echt gebouw. Daarom heb ik eerst en vooral het Belfort goed bestudeerd en veel beeldmateriaal verzameld. Zo kan ik zoveel mogelijk in detail gaan en kan ik ook de correcte afmetingen achterhalen. Daarna ben ik aan de slag gegaan met het maken van schetsen, de afmetingen te bepalen, kleurschakeringen,... En dan komt het moeilijkste en het langste werk natuurlijk: het bouwen zelf waarbij je moet zoeken naar manieren of bouwtechnieken om het zo realistisch mogelijk te maken. Denk maar aan de vele ramen en bogen of de juiste kleurencombinaties zoeken."

Het masterwerk van Corneel is dus in volle voorbereiding. De bouw zelf kan je bijwonen in het Yper Museum. Kom langs op een van de bouwdagen en sla gerust een praatje met de enige echte Ieperse LEGO Master. 

Corneel: “Ik ben een trotse Ieperling, hou van mijn stad en haar geschiedenis. Als ik iets kan doen om mijn stad op de kaart de zetten, dan doe ik dat met plezier! Ik speelde al een tijdje met het idee om iets uit Ieper na te bouwen. De vraag van het Yper Museum kwam dus op het gepaste moment.”

Feniks2020

Deze activiteit kadert binnen het project Feniks2020 dat de wederopbouw van de Westhoek na de Eerste Wereldoorlog in grote en kleine verhalen weer tot leven brengt. Feniks2020 laat je de wederopbouw van de Westhoek herbeleven in expo's en belevingsruimten, openlucht spektakels, toeristische wandelingen, fietstochten en dus ook LEGO workshops. Het centrale thema daarbij is telkens: hoe zou jij je dorp heropbouwen? Raadpleeg de kalender.

Praktisch

Yper Museum - Expo herSTELLINGEN
26 & 27 september en 3 & 4 oktober telkens van 10u tot 12u en van 12u30 tot 17u45.

Hou rekening met de beperkingen in het kader van de coronamaatregelen: hou afstand, draag een mondmasker en respecteer het aantal toegelaten personen in de ruimte. We doen dit uiteraard ook voor de veiligheid van Corneel zelf!
 
Reserveren is NIET nodig. 

YPER MUSEUM

Lakenhallen
Grote Markt 34
8900 Ieper
Tel. 057 239 220