Karikatuur schilderijverkoper

In het Musée Rops in Namen loopt een bijzonder interessante tentoonstelling over de relatie tussen Belgische kunstenaars en de kunstmarkt tussen 1850 en 1900 mét Iepers werk. De tentoonstelling heet Adjugé! en loopt nog tot 3 januari 2021. 


Grappige karikatuur van een schilderijenverkoper door Ceriez uit 1854.

De musea van Ieper werken regelmatig mee aan de tijdelijke tentoonstellingen opgezet door het Musée Rops in Namen. Voor deze expo suggereerde het Yper Museum een zeer weinig gekend schilderij van 'onze' Louis Delbeke uit het Museum van Elsene. Louis Delbeke werd geboren in Poperinge en ontwierp de muurschilderingen in de Lakenhallen. Het schilderij viel in de smaak en werd meteen blikvanger op de tentoonstelling.  

Maar ook uit eigen collectie mochten we stukken in bruikleen geven. Twee tekeningen van de landschapschilder François Roffiaen zijn er tentoongesteld, maar ook de prent van Demannez, 'een christelijke martelaar' en het zeldzame schetsboek van Théodore Ceriez. Daarin noteerde hij nauwkeurig de verkoop van zijn schilderijen tussen 1864 en 1896.

Bij de tentoonstelling hoort trouwens een mooi boek met op de cover het schilderij van Delbeke! In het boek zelf staan verschillende illustraties uit het Yper Museum:
- Drie fotografische gezichten op de Salon van Brussel in 1863 van niemand minder dan Louis Ghémar
- Foto van Louis Titz en collega’s op een tentoonstelling in 1884
- Grappige karikatuur van een schilderijenverkoper door Ceriez uit 1854
- Oude foto naar een groot werk van Virginie Bovie, eveneens door fotograaf Louis Ghémar.