Gravure Jan Thomas

Het Yper Museum heeft een mooie gravure aangekocht van Jan Thomas van Yperen, rechterhand van Rubens.

Wie was Jan Thomas van Yperen?

Jan Thomas was een klinkende naam in de 17de eeuw: schilder, graveur, hofschilder en leerling van niemand minder dan Pieter Paul Rubens. De kunstenaar werd in 1617 in Ieper geboren, schopte het tot één van de rechterhanden van Rubens in Antwerpen. Later trok Jan Thomas over Duitsland richting Wenen waar hij als hofschilder stierf. Zijn barokke werken zijn momenteel over heel Europa verspreid. Er worden regelmatig werken aan het oeuvre van Jan Thomas toegevoegd omdat ze in eerste instantie verkeerdelijk aan andere meesters werden toegeschreven.  

Nieuwe aankoop

Omdat het Yper Museum aan doordacht collectiebeheer doet, gaat conservator Jan Dewilde, regelmatig op zoek naar werken van Ieperse meesters. Zo kon ook de bestaande collectie van Jan Thomas van Yperen vorige maand worden uitgebreid met deze mooie prentgravure.  

Die prent toont de neergeknielde heilige Bernardus. In een visioen aanschouwt hij Maria, met ontblote rechterborst, waaruit een straaltje moedermelk op de lippen van de heilige Bernard spuit.

De prent is drie keer gesigneerd: “Ioa. Thomas delineavit”, wat verwijst naar Jan Thomas als ontwerper van de prent; “Mich. Natalis sculpsit, de naam van de graveerder en “Vidua Cnobbaert excud” refereert naar de drukker, weduwe Cnobbaert. Leuk weetje: Jan Thomas trouwde met de dochter van weduwe Cnobbaert waardoor het Yper Museum een juiste datering op de gravure kan plakken: 1642

De collectie Jan Thomas van Yperen

Intussen heeft het Yper Museum 2 mooie schilderijen, een kopie in aquarel, een ets en deze mooie gravure van Jan Thomas van Yperen in haar bezit. De nieuwe prent is het oudste werk in de reeks. De gravure werd bij een kunsthandel in Dresden aangekocht voor 158 euro.