Gerard tedju tedju!

Van 16 november 2019 tot 19 januari 2020 loopt in het Yper Museum een tentoonstelling over Ieperling ‘Gerard Vermeersch’, dé Vlaamse conferencier die de concurrentie met zijn Nederlandse collega’s aankan. Zijn ‘Kwaremont ligt open’ en ‘Loodgieter, wanneer kom je lood gieten?’ zetten nog altijd de lachspieren in beweging. ‘Gerard tedju tedju!’ toont fragmenten uit het VRT-archief en illustreert hoe deze duizendpoot met taal is vergroeid. Hij speelt met woorden, bewerkt ze en geeft ze door aan het publiek met een vanzelfsprekende eenvoud die hem zo kenmerkte. De leerlingen Beeldende Kunst en Decoratie van de Heilige Familie Ieper vertalen zijn woorden naar een kunstzinnig beeld. 

‘Avelgem’, ‘Loodgieter, wanneer kom je lood gieten?’ en ‘Gaspard’. Deze drie conférences vormden voor de leerling-ontwerpers het uitgangspunt om drie kamers te creëren. In ‘de eetkamer’ kan je luisteren naar de 'Kwaremont'. In ‘de woonkamer’ kom je in de kerstsfeer en luister je naar ‘Gaspard’. En in ‘de keuken' is de 'Loodgieter' aan de slag. Geniet in elk van deze typische seventies kamers van de volledige conférences. Meer dan geslaagd en met een knipoog. Of hoe je een conférence een artistieke vertaling geeft.

speurtocht

Ga je mee 'Op zoek naar Gerard'? Trek de stad in en zoek de humoristische quotes van Gerard in de winkeletalages. Wie erin slaagt om de juiste quote met de juiste winkel te verbinden maakt kans op een waardebon. 

Het deelnameformulier voor deze speurtocht haal je af aan de balie van het Yper Museum en de dienst Toerisme.
 De mooie ontwerpen in de winkels zijn gemaakt door de leerlingen van de zesde Beeldende Kunsten HFI. Ze gaven een kunstzinnige interpretatie aan de quotes van Gerard. Veel zoekgenot!

Spelregels:
• Het deelnameformulier is vanaf 16 november te verkrijgen aan de balie van het Yper Museum. 
• 1 speurtocht per deelnemer.
• Bij ex-aequo bepaalt de schiftingsvraag wie met de waardebon gaat lopen.
• Ingevulde formulieren dienen VOOR 13 januari afgegeven te worden aan de balie van het Yper Museum of dienst Toerisme.
• Winnaars worden persoonlijk gecontacteerd.
• De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 17 januari 2020 om 19u.


Magazine

Kom meer te weten over Gerard dankzij een gloednieuwe uitgave over Gerard Vermeersch. Dit glossy magazine is te koop aan de balie van het Yper Museum en in de shop van de dienst toerisme.


 

Sfeerbeelden

  

The making off