Feest!

De tijdelijke tentoonstelling Feest! is gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van het museum. Op de eerste verdieping stellen we een bijzondere selectie objecten tentoon van feesten van vroeger en nu. 

In de middeleeuwen organiseerden gilden en ambachten heel wat volksfeesten om de naamdag van hun patroonheilige te vieren. Deze traditie van feesten en stoeten, processies en ommegang, kermissen en plechtige ontvangsten vierden ze in de regio altijd met veel luister en muziek. Vandaag heb je nog altijd de Bloedprocessie, de Onze-Lieve-Vrouw van Thuyneprocessie, de Sint-Maartenstoet, de Kattenstoet,...

Recht tegenover de tentoonstelling kun je gaan zitten bij de film Y'parade. Een virtuele historische stoet met maar liefst 1400 lagereschoolkinderen en kleuters in de hoofdrol! Ze maken een sprong in het verleden, naar 9 augustus 1854. Op die dag trok een grote processie ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Thuyne doorheen de straten van Ieper. Samen met beeldend kunstenaar Sven Verhaeghe interpreteerden de kinderen deze parade op een speelse en artistieke manier. Ze maakten accessoires, bouwden onderdelen van scènes in recyclagemateriaal, schilderen vlaggen en vaandels,... Alle scènes werden gefilmd en samengevoegd tot een indrukwekkende, virtuele stoet. Het eerste hedendaagse kunstwerk, gemaakt door de kinderen van Ieper!