Documentaire: Het labo van de archeoloog

In het schooljaar 2022-2023 maakten de jongeren van het Voorlopig Bewind een documentaire ‘Het labo van de archeoloog’. Een boeiende documentairefilm over nieuwe onderzoekstechnieken op archeologisch materiaal met grappige animaties in de typische Yper Museum stijl. De museumjongeren speelden een uiterst belangrijke rol bij de uitwerking van de film. Zo bedachten ze de opzet voor het filmpje en werkten het mee uit. Opnieuw een boeiende en geslaagde samenwerking! De film werd enthousiast onthaald en kreeg een plekje in het vaste museumparcours. 

Leprozerie in Sint-Jan
Lepra is een erg besmettelijke ziekte die in de middeleeuwen in Europa woedde. Melaatsen werden toen verzorgd in leprozerieën. Dat waren geïsoleerde dorpen buiten de stad om besmetting te voorkomen. Drie jaar geleden ontdekten archeologen in Sint-Jan resten van de laatmiddeleeuwse leprozerie ‘Hooge Siecken’. Op dat terrein zijn zowat 1200 skeletten opgegraven.

Inkijk in het verleden van Ieper
In de film zijn onderzoekers Maarten Larmuseau (KU Leuven) en Rachèl Spros (VUB) aan het woord. Ze willen met isotopenonderzoek en DNA-onderzoek achterhalen wie die mensen in de leprozerie waren, hoe ze leefden en waar ze vandaan kwamen.

Doctoraatsstudent Rachèl Spros is archeoloog bij de VUB en bestudeert skeletten. Ze kijkt naar de chemische samenstelling van botten en doet onderzoek op de tanden. De isotopen kunnen info geven over waar het individu is opgegroeid, waar ze gedurende hun leven verbleven of waar ze de laatste maanden van hun leven doorbrachten. Dit onderzoek kan tegelijk ook achterhalen welk dieet en welke ziektes mensen hadden. 

Prof. dr. Larmuseau is geneticus en genealoog. Hij slaat de brug tussen DNA-onderzoeken en historisch onderzoek. DNA kan informatie geven over verschillende periodes in de evolutie en de geschiedenis. De skeletten van de leprozerie worden vergelijken met skeletten die gevonden zijn bij de Sint-Niklaaskerk in Ieper. Op die manier kunnen ze kijken naar de geschiedenis van Ieper en naar hoe de individuen hebben geleefd in die tijd.

Voorlopig bewind
Het Voorlopig Bewind is de jongerenwerking van het Yper Museum. De groep bestaat uit leerlingen uit het 4de tot 6de middelbaar en de samenstelling verschilt ieder jaar. Eerder maakten ze al tentoonstellingen, docu's en een gezelschapsspel. 

Bekijk de film hier: