De Prentenliefhebber

Vlak voor zijn pensioen polsen wij bij conservator Jan Dewilde wat zijn favoriete stuk is uit de collectie van het Yper Museum. Hij blijkt bijzonder gecharmeerd te zijn door het kleinste schilderijtje in het Yper Museum!

Klik op de afbeelding om te vergroten.

De Prentenliefhebber van Théodore Ceriez 

"Persoonlijk vind ik het één van de beste werken van Ceriez. De schilder, nooit om een grap verlegen, schilderde een verzamelaar die in zijn handen een zeer interessante prent bestudeert. Van verbazing en/of opwinding valt zijn pijp uit zijn mond en in stukken op de plankenvloer.

De rijke Ieperling Gustave de Stuers kocht het werkje van zodra het af was voor 330 frank op 4 augustus 1869. Het bleef in privé-bezit en was nooit meer in het openbaar te zien tot het museum het kon aankopen op een openbare veiling in het Paleis voor Schone Kunsten in 1934. Het zit nog altijd in zijn originele lijst.

Deze aankoop toont aan dat tot vandaag het museum ver buiten de stadsgrenzen naar objecten moet zoeken, objecten die voor de Eerste Wereldoorlog Ieper al verlaten hadden en aldus bewaard bleven."