De luchtballon van Nadar

Voor de tentoonstelling ‘De Louis Ghémar à James Ensor: Zwanse, fantaisie & burlesque. 1850-1914’ vroeg het stemmige en zeer actieve Musée Félicien Rops een van onze zeldzaamste oude foto’s in bruikleen. Het gaat om een grote afdruk van een foto gemaakt door de beroemde Belgische fotograaf Louis Ghémar (1819-1873), een van de pioniers van deze nieuwe kunstvorm.

Wanneer zijn Franse collega Félix Tournachon, beter bekend als Nadar, op 26 september 1864 bij de Brusselse Kruidtuin opstijgt met zijn legendarische luchtballon Le Géant, was Ghémar er als de kippen bij om dit fotografisch vast te leggen.

Op deze foto is duidelijk te zien dat dit spektakel duizenden toeschouwers trok. Om hen op veilige afstand te houden liet burgemeester Anspach de straten afzetten met dranghekken die we sedertdien 'barrières Nadar' of 'Nadarhekken' noemen. 

Weinigen weten echter dat deze vlucht nogal dramatisch eindigde met een noodlanding te Sint-Juliaan bij Ieper! Alle Ieperse kranten uit 1864 hebben artikels aan dit evenement gewijd, maar de uitblinker was toch wel Engel Van Eeckhout. Deze Ieperse drukker, lithograaf en uitgever van het blad De Toekomst repte zich naar de plaats van het onheil en publiceerde in zijn krant van 25 september een zeer uitgebreid en amusant verslag: De luchtbal van M. Nadar met een grote reproductie erbij van een tekening, vlug geschetst en ter plaatse genomen. Nooit verlegen voor een grap tekende Van Eeckhout zichzelf onder de aanwezige ramptoeristen.

Het Yper Museum toont heel wat werk van Engel Van Eeckhout, waaronder een grondplan en porseleinkaarten. De foto is een albuminedruk op paper van 29,1 x 22,7 cm. (Inv.nr. SM 001627).

Een unicum en in Namen te zien tot 17 februari 2019!