Chinees porselein

Xu Shichang, de president van de Republiek China, schenkt in 1919 50.000 Belgische Frank aan Ieper voor de wederopbouw, ter ere van de Chinese gastarbeiders. Deze zijn na de oorlog massaal aanwezig in Ieper om de slagvelden op te ruimen en begraafplaatsen aan te leggen.  

Eén van de gangmakers van de donatie aan het naoorlogse Ieper is Lou Tseng-Tsiang. In 1899 trouwt hij met de Belgische Berthe Bovy waardoor hij een sterke band met België heeft. Na de oorlog bemiddelt hij tussen de Chinese president Xu Shichang en Koning Albert I over de presidentiële schenking voor de heropbouw van Ieper. Leuk om te weten is dat Lou Tseng-Tsiang tijdens zijn leven een goede vriend wordt van Hergé, de tekenaar van Kuifje. Zo heeft hij veel invloed gehad op het album ‘De Blauwe Lotus’.

Een deel van de gedoneerde 50.000 BEF gaat naar het nieuwe Stedelijk Museum in Ieper, de voorloper van het Yper Museum. Dat museum opent in 1929 in het Vleeshuis. Eén ruimte wordt ingericht als Chinese zaal met centraal het portret van de Chinese president. Het tentoongestelde porselein is aangekocht met de donatie. Bizar is dat niet alles in die zaal van Chinese origine is. De stad kocht vreemd genoeg met het geschonken geld ook Japans porselein! Een ontdekking die pas later aan het licht kwam...  Deze twee fijne kopjes zijn wel van Chinese makelij.

Aankoop van Chinees porselein door het stedelijk museum, 1937 (Yper Museum)

Instructies met betrekking tot de Chinese zaal in het stedelijk museum, 1930 (Yper Museum)