Een blik achter de schermen: BIS-stage Textiel
Sinds november is Sofie Despriet uit Gent als BIS-stagiaire aan de slag in het erfgoeddepot DEPOTYZE. Een BIS-stage is een betaalde ingroeistage om het werkveld beter te leren kennen en om relevante ervaring op te doen. Sofie is kunsthistorica met een affiniteit voor textiel. Ze studeerde in 2021 aan de Universiteit van Gent af als Master Kunstwetenschappen en schreef haar scripties rond mode en textiel. Haar praktische kennis haalt ze uit twee jaar textielontwerp aan het KASK en meerdere jaren avondlessen naaien. De eerste collectie die Sofie onder handen nam is een collectie religieus textiel afkomstig uit de kapel van het voormalige Museum Belle Godshuis. Deze collectie bevat zowel oude stukken als moderne stukken.
Sofie Despriet neemt de collectie religieus textiel onder handen.
Het takenpakket van Sofie is veelzijdig. Eerst controleert ze ieder collectiestuk op sporen van plaagdieren. Na een grondige screening wordt het textiel gereinigd met een zachte borstel en een museumstofzuiger. Vervolgens wordt het object opgemeten en opgenomen in de database. Hiervoor krijgt het een uniek objectnummer, een bijhorende objectnaam en een beschrijving. Daarna wordt het object fysiek gelabeld zodat de link met de database gemaakt kan worden. Uiteindelijk wordt ieder stuk geofotografeerd en krijgt het een definitieve plaats in het depot in een duurzame en correcte verpakking. Ook deze plaats wordt geregistreerd zodat we alles zonder problemen kunnen terugvinden.
“Elke schuif is een verrassing.” zegt Sofie. “Er zitten veel complete paramenten bij van koorkap of schoudervelum tot kazuifel, stola, manipel, kelkvelum en bursa in dezelfde stof en uitvoering. Én in een goede staat! Ik sta vaak versteld van het secure borduurwerk. Het spoorde me zelfs aan om een workshop borduren te volgen. Stuk voor stuk zijn het prachtige en indrukwekkende textielkunstwerkjes, het Yper Museum mag trots zijn op haar textielcollectie.” In de komende maanden neemt ze ook de collectie waardevolle 19de- en 20ste-eeuwse merklappen uit de onderwijscollectie onder handen.