Het Bewaren Waard

Lakenloodjes, een schapenkop, een schilderij, een doorkliefde helm, schilderijen, een papfles van een oorlogsvluchteling, … Het bewaren waard is een erfgoedproject van het Yper Museum waarbij de museale collectie aan verschillende doelgroepen wordt voorgelegd en besproken: Weggooien die handel? Pronkstuk van het museum? Of misschien brengt het verhaal achter het stuk verandering in het waardeoordeel… Ten slotte tonen de deelnemers wat zij uit hun eigen leefomgeving het bewaren waard vinden. Wat zij selecteerden kun je zien in de documentaire in de inkomhal van het Yper Museum (doorlopende vertoning- gratis)


De gevangenis van Ieper

De gedetineerden van de Ieperse gevangenis bijten de spits af!

Educatief medewerker Wouter Sinaeve: "In een tweede fase krijgt de doelgroep het verhaal achter elk stuk te horen. Dit maakte veel los bij de groep, waardoor ze de collectie met andere ogen bekeken. Opvallend was het succes van de paternoster uit de collectie van het In Flanders Fields Museum. De rozenkrans was van grenadier Odon Van Pevenaege en werd door zijn strijdkameraad en neef Cyriel in 1918 naar huis gebracht. Odon sneuvelde immers op 15 juli 1917. Zijn achternicht schonk de paternoster op 27 mei 2009 aan het museum."

In samenwerking met: Gevangenis van Ieper - De Rode Antraciet - In Flanders Fields Museum - Anke Desmet 

Dit project kadert in de ruimere doelstelling van het Yper Museum om via participatie de waarde van erfgoed beter bekend te maken. Nogal wat (stads)musea of archieven worstelen met het verzamelen van hedendaagse getuigen.  Te vaak wordt gedacht: Laat de tijd een ‘natuurlijke’ selectie maken.
Het Yper Museum acht de participatie van de inwoners van kapitaal belang om de identiteit van de Westhoek vast te leggen. Wat vindt de Westhoeker zelf belangrijk om voor de toekomst te bewaren? Hoe vertaalt zijn identiteit zich vandaag in gebruiken, verhalen, archivalia of collectiestukken? Hoe interpreteert of ervaart de bezoeker de streek en wat neemt hij hiervan mee terug naar huis?