Het Bewaren Waard

Lakenloodjes, een schapenkop, een schilderij, een doorkliefde helm, schilderijen of een papfles van een oorlogsvluchteling. Wat is 'Het Bewaren Waard?' Het is een erfgoedproject van het Yper Museum waarbij de museale collectie aan verschillende doelgroepen wordt voorgelegd en besproken: Weggooien die handel? Pronkstuk van het museum? Of misschien brengt het verhaal achter het stuk verandering in het waardeoordeel… Ten slotte tonen de deelnemers wat zij uit hun eigen leefomgeving het bewaren waard vinden. Wat zij selecteerden kun je zien in de documentaire en gratis tentoonstelling in de inkomhal van het Yper Museum.

Dit project kadert in de ruimere doelstelling van het Yper Museum om via participatie de waarde van erfgoed beter bekend te maken. Nogal wat (stads)musea of archieven worstelen met het verzamelen van hedendaagse getuigen.  Te vaak wordt gedacht: laat de tijd een ‘natuurlijke’ selectie maken. Het Yper Museum acht de participatie van de inwoners van kapitaal belang om de identiteit van de Westhoek vast te leggen. Wat vindt de Westhoeker zelf belangrijk om voor de toekomst te bewaren? Hoe vertaalt zijn of haar identiteit zich vandaag in gebruiken, verhalen, archivalia of collectiestukken? Hoe interpreteert of ervaart de bezoeker de streek en wat neemt hij of zij hiervan mee terug naar huis?


Bellewaerde

Na de bewoners van Fedasil Poelkapelle was het in juni 2023 de beurt aan medewekers van Bellewaerde. Wat is hun 'te bewaren' object en welk verhaal is er onlosmakelijk mee verbonden? De documentaire mét tentoonstelling is vanaf 13 juni 2023 te zien in de inkomhal van het Yper Museum. Gratis.