belfortkatten

1 december 2021
Belfortkatten ingemetseld

De belfortkatjes zijn klaar en krijgen hun definitieve plek op de belforttoren. Begin 2022 worden de stellingen ontmanteld en kan iedereen ze bewonderen. 


1 september 2021 
Expo Belfortkatten

Ondertussen zijn de drie winnende ontwerpen naar de steenkapper. Met de ontwerpen die het niet haalden maakten we de tijdelijke tentoonstelling 'Belforkatten' in het Yper Museum. Gratis toegankelijk.


8 augustus 2021 
En de winnaars zijn...

De ontwerpwedstrijd van het Yper Museum zette heel wat creatief talent aan het boetseren, kappen en beitelen. Uiteindelijk werden 32 beeldjes binnengebracht. Een mooi aantal gezien de strenge indieningsvoorwaarden. Enkel 3D-ontwerpen op ware grootte en uitgevoerd volgens vooraf bepaalde technische criteria kwamen in aanmerking. De jury, bestaande uit leden van het restauratieteam Juxta - ÁRTER, Monument Group, het agentschap Onroerend Erfgoed en vertegenwoordigers van de stad Ieper, beoordeelden de ontwerpen op basis van originaliteit, herkenbaarheid en uitvoerbaarheid. 

De inzendingen waren van erg hoog niveau. Maar drie kattenhoofdjes staken er toch met kop en schouders bovenuit en werden dan ook unaniem verkozen door de jury. Het restauratieteam gaat nu aan de slag om ze uit te werken in steen. Begin 2022 worden de stellingen ontmanteld en kan iedereen ze bewonderen op onze gerestaureerde belforttoren. Met deze nieuwe sculpturen brengen we een eerbetoon aan alle katten die tijdens de middeleeuwse jaarmarkten van de toren werden gegooid.

Marc Leplae uit Dranouter, Chihiro Kondo uit Kortemark en Manuel Mourisse uit Ieper zijn de drie gelukkigen. Zij winnen elk 500 EUR en zien straks hun kat schitteren op de Ieperse Lakenhallen, Unesco werelderfgoed. 

Slapende kat
Chihiro Kondo ontwerpt een lieflijk kattenhoofdje dat rust op de twee voorpootjes. Het is een slapende, tevreden kat. Dit beeld is gebaseerd op een historisch houtsculptuur van het Toshogu tempelcomplex in Japan. De tempel is, net zoals de Ieperse Lakenhallen, Unesco werelderfgoed. 

Fiere huiskat
Het beeld van Marc Leplae lijkt op een fiere huiskat. De jury was gecharmeerd door de elegante trekken en de grote realiteitszin. Op een subtiele, suggestieve manier maakt de kunstenaar duidelijk dat het hier om een kattin gaat en geen kater. Het voetstuk van de pilaar doet denken aan een kroon, een subtiele verwijzing naar de Ieperse traditie van de kattenkoningin.

Guitige kat
Manuel Mourisse refereert met zijn ontwerp naar het middeleeuwse kattenwerpen. Hij liet zich inspireren door een verhaal van 1699 uit de Ieperse kronieken. Daarin komt een zwarte kat na haar tuimeling van de belforttoren terecht op een ezel. Ze overleeft als bij wonder haar val en de ezel slaat op hol. Een ware klucht volgt.
Het expressieve beeld toont een jonge, speelse kat met de guitigheid van de Ieperse nar. Het sluit mooi aan bij de bestaande sculpturen op de Lakenhallen, waarbij humor ook een belangrijk element is.

 

 
Juni 2021:
Oproep: krijgt jouw ontwerp van een ‘kattenkopje’ straks een ereplek op het gerestaureerde Belfort?

Op onze Lakenhallen raak je niet uitgekeken: friezen, bogen, pilaren, grote en kleine beelden, nissen. Daarom gebeurt de restauratie van het majestueuze gebouw met de grootste zorg en nauwkeurigheid. Ook de ‘kopjes’ of kleine beeldjes die de fries van de belforttoren versieren, worden in hun originele staat hersteld.

Drie hoofdjes op de fries van de toren zijn zo zwaar verweerd door de tand des tijds, dat het architectenteam de oorspronkelijke vorm niet meer kon achterhalen. Ze worden vervangen door kattenkopjes. Dit worden de eerste en enige katten op de majestueuze Lakenhallen. In de middeleeuwen waren katten het mikpunt van geweld. Mensen associeerden ze met het kwade en gooiden ze tijdens de jaarmarkten van de belforttoren naar beneden. Dat waren er doorgaans drie tot vijf. Een traditie die tot 1817 stand hield in Ieper. De nieuwe belfortkatten zijn een eerbetoon aan alle katten die onnodig hebben geleden.

Ontwerp jij met klei, in steen, met een 3D-print, een digitaal ontwerp of nog een andere methode een ‘kattenkopje’? Download dan eerst de deelnemingsvoorwaarden en de technische fiche vooraleer je van start gaat. Bezorg ons je ontwerp ten laatste op 2 juli aan het Yper Museum. Samen met   het restauratieteam van de belforttoren selecteren we uit alle inzendingen 3 winnaars. Zij ontvangen een geldprijs en zien hun ontwerp vereeuwigd op Unesco Werelderfgoed, de fenomenale Ieperse Lakenhallen!

Deelnemingsvoorwaarden    Technische Fiche