Ontwerpwedstrijd belfortkatten

Deze wedstrijd is afgelopen. De winnaars maken we bekend op internationale kattendag 8 augustus!
 
Krijgt jouw ontwerp van een ‘kattenkopje’ straks een ereplek op het gerestaureerde Belfort?

Op onze Lakenhallen raak je niet uitgekeken: friezen, bogen, pilaren, grote en kleine beelden, nissen. Daarom gebeurt de restauratie van het majestueuze gebouw met de grootste zorg en nauwkeurigheid. Ook de ‘kopjes’ of kleine beeldjes die de fries van de belforttoren versieren, worden in hun originele staat hersteld.

Drie hoofdjes op de fries van de toren zijn zo zwaar verweerd door de tand des tijds, dat het architectenteam de oorspronkelijke vorm niet meer kon achterhalen. Ze worden vervangen door kattenkopjes. Dit worden de eerste en enige katten op de majestueuze Lakenhallen. In de middeleeuwen waren katten het mikpunt van geweld. Mensen associeerden ze met het kwade en gooiden ze tijdens de jaarmarkten van de belforttoren naar beneden. Dat waren er doorgaans drie tot vijf. Een traditie die tot 1817 stand hield in Ieper. De nieuwe belfortkatten zijn een eerbetoon aan alle katten die onnodig hebben geleden.

Ontwerp jij met klei, in steen, met een 3D-print, een digitaal ontwerp of nog een andere methode een ‘kattenkopje’? Download dan eerst de deelnemingsvoorwaarden en de technische fiche vooraleer je van start gaat. Bezorg ons je ontwerp ten laatste op 2 juli aan het Yper Museum. Samen met   het restauratieteam van de belforttoren selecteren we uit alle inzendingen 3 winnaars. Zij ontvangen een geldprijs en zien hun ontwerp vereeuwigd op Unesco Werelderfgoed, de fenomenale Ieperse Lakenhallen!

Deelnemingsvoorwaarden    Technische Fiche