Wandeling
Dieper in Ieper, op en onder de vestingen
De stad Ieper en haar vesting: een geschiedenis van meer dan duizend jaar! Ga op expeditie in historische onder- en bovengrondse ruimtes, door de eeuwen heen, binnen het natuurrijke vestinglandschap. Tijdens de excursie ontdekken we wat er overblijft van de vestingen en hoe ze geëvolueerd zijn tot een prachtig parklandschap.
Duur: 2 uur
Max. 25 personen
De wandeling start aan het Yper Museum en is enkel mogelijk in combinatie met een museumbezoek.
Tarieven
Wandeling: 70 EUR (Ieperse scholen 35 EUR)
Museumbezoek: 3,50 EUR/leerling (Ieperse scholen gratis)
1 gratis begeleider per 15 kinderen
Nog een praktische vraag? Vraag maar raak via reservaties.musea@ieper.be.
Extra info:
Ieper is ontstaan langs de natuurlijke rivier de Iper(e), en heeft zijn lot altijd nauw met het water verbonden. Tijdens haar middeleeuwse groei- en bloeiperiode, van de 11de tot halfweg de 14de eeuw, beschermde de stad zich met watergrachten en wallen. Er werden stadsvijvers aangelegd om water naar de stad te brengen, de vestingwallen te bevoorraden en de groeiende (laken)industrie van voldoende water te voorzien. Tot eind 2010 beheerde Ieper haar eigen waterregie, die wordt nu uitgebaat door de Vlaamse Watermaatschappij.
De Ieperlee ligt aan de oorsprong van de stedelijke ontwikkeling en haar structuur. Een goed bevaarbare rivier was voor de middeleeuwse steden een grote troef voor hun groei en bloei. De ‘Yperleet’ was ooit de waterweg waarlangs de Ieperlingen hun wereldberoemde lakenstoffen verhandelden, waardoor de stad rijk en machtig werd.
Maar de tijden veranderden. Vandaag is de rivier uit het stadsbeeld verdwenen. De Ieperlee (het Iepertje in de volksmond) werd overwelfd en functioneert als de hoofdriool van de stad.
De gids begeleidt je doorheen deze boeiende geschiedenis. We wandelen boven op de overwelfde loop van de Ieperlee, zowel de Scipleet als de oorspronkelijke Viese Yperleet. Via het Zaalhof schakelen we over naar het zuidwestelijke deel van het vestinglandschap: de Majoorgracht, met de 14de-eeuwse Leeuwentoren en ruimtes naast de Rijselpoort, het Poortwachtershuis en de Saskamer. Daar duiken we de overwelfde Ieperlee in. Deze verkenning van een stukje ondergrondse Ieperlee vergt stevige, hoge laarzen en een goede zaklamp.
Deze wandeltocht brengt verschillende thema’s samen: water en stadsontwikkeling, de historiek en de toekomst van de vestingen, de waterhuishouding, de beheersing van het rioolwater, enz.