Voorlopig bewind

Geschiedenis, kunst, erfgoed, musea… niet direct termen die je spontaan aan jongeren linkt en toch! Het Yper Museum beschikt over een super gemotiveerde bende: ‘Het Voorlopig Bewind’. Jongeren uit de 3e graad secundair, van alle Ieperse scholen, die over de middag met de educatieve ploeg van het museum samen komen en zo mee het beleid van het nieuwe museum helpen bepalen. 

 

Het Voorlopig Bewind 2018 - 2019

Wat voeren de bewinders dit schooljaar in hun schild ?

- Night at the Yper Museum. Kennismaking met het museum mét nabespreking én drankje.
- De educatieve ruimte roept om een originele, verrassende inrichting. Toekomstige  interieurstylisten of kleuradviseurs in de groep? Laat jullie gaan!
- Het Yper Museum bezit interessante software ;-). Wat als... onze schilderijen konden spreken? Eens horen wat al die zelfportretten te zeggen hebben anno 2018-2019. Voorproefje?
- Kan ons Voorlopig Bewind bijleren van jongerenwerking van andere musea? Zal wel zijn! We plannen opnieuw een daguitstap. 
- Het project 'Greeters' wordt dit jaar opgestart. De bewinders nemen zélf andere jongerengroepen mee doorheen het museum en de binnenstad. Daarvoor werken ze een eigenzinnige, interactieve tocht uit, voor en door jongeren! 
- Traditiegetrouw veranderen we onze naam in december naar het 'Warmste Voorlopig Bewind'. We verzamelen centen voor Music for Life met een actie die een duidelijke link heeft met het Yper Museum.

 

En de vorige jaren?

2017 - 2018

Een jaar om nooit te vergeten! Met zijn allen hadden we maar een doel voor ogen: de opening van het Yper Museum op 1 juli 2018. De bewinders waren bij de bespreking van de museumplannen en hielden de vinger aan de jongerenpols. Om inspiratie op te doen gingen we opnieuw gluren bij de buren, de noorderburen dit keer. Hoe zit het met de jongerenwerking van het Zeeuws Museum? Een fantastische ervaring, voor beide musea trouwens, want onze bewinders hebben die Zeeuwen ook wat aangeleerd ;-). 

Daarnaast ging het Voorlopig Bewind via het project 'Souvenir d'Ypres' op zoek hoe een weerslag van het huidige Ieper in de museumverzameling kon opgenomen worden. Afzonderlijk schuimden ze de souvenirwinkels af en verzamelden ze al wat zij leuk vonden. Zijn er tendensen? Zijn de souvenirs een opstapeling van clichés? Zijn er lokale creaties bij of is alles 'made in china'? Gaven de objecten inspiratie voor de shop van het Yper Museum, of net niet?

Dat bewinders een stem hebben, werd bewezen tijdens de promostunt van het Yper Museum op de 45ste Kattenstoet. Ze hebben het gehoord, die duizenden bezoekers van de Kattenstoet... "Hier komt het Yper Museum". Een exclusieve preview aan het Yper Museum in opbouw hadden ze wel verdiend.

Afsluiten deden we in schoonheid... de officiële opening van het Yper Museum, het sluitstuk van opnieuw een topjaar Voorlopig Bewind!
Klik hier voor de bewindvoerders van schooljaar 2017-2018.


2016 - 2017 

Een superteam! Wat een topprestatie, 'Kappen for Life'. Vele staarten werden geknipt en veel meer centen werden ingezameld voor Think Pink tijdens de Music for Life week. In januari spoorden ze naar het BELvue museum en namen er de educatieve werking onder de loep. Maar de absolute kers op de taart was hun tentoonstelling 'Werken in Uitvoering'. Het resultaat van een nachtje 'los gehen' tijdens 'Night@theMuseum' in het Stedelijke Museum. Ze maakten een eigen interpretatie van de schilderijen en stelden die op creatieve wijze tentoon. Jawel, zij kwamen de eer toe om de aller-allerlaatste tentoonstelling van het Stedelijk Museum te ontwerpen, want in december 2018 sluit dat definitief de deuren. Benieuwd naar hun kunstbeleving? Klik hier. En tussendoor? Brainstormen, lachen, durven beslissen, bijleren,... en vele broodjes met kaas en hesp verorberen!

  

2015 - 2016

Het geboortejaar van het Voorlopig Bewind! Van april tot december 2016 liep een heuse participatiecampagne 'Van Stadhuis naar Huis van de Stad'. Via een tijdelijke doe mee-tentoonstelling en allerhande activiteiten achterhaalden we hoe de bewoners van de streek het nieuwe Yper Museum zien. Het eerste Voorlopig Bewind werd in het leven geroepen en doorliep het hele traject als 'testcase'. De maanden voorafgaand aan de campagne, tussen januari en maart 2016, kreeg elke bewinder een 'avatar' toegewezen in de vorm van een Playmobilpopje. Een mooie pop-up tentoonstelling in het Huis van de Stad was het resultaat!

De samenwerking met dit frisse team maakte het museumteam zoveel sterker. Brainstormen, experimenteren, discussiëren, leren en durven beslissen. Deze cocreatieve jongerenwerking was zo waardevol dat meteen beslist werdat het Voorlopig Bewind een héél lang leven beschoren is...