Voorlopig bewind

Geschiedenis, kunst, erfgoed, musea… niet direct termen die je spontaan aan jongeren linkt en toch! Het Yper Museum beschikt over een super gemotiveerde bende: ‘Het Voorlopig Bewind’. Jongeren uit de 3e graad secundair, van alle Ieperse scholen, die over de middag met de educatieve ploeg van het museum samen komen en zo mee het beleid van het nieuwe museum helpen bepalen. 

 

Het Voorlopig Bewind 2017 - 2018

Wat voeren de bewinders dit schooljaar in hun schild ?

-Bespreking van de museumplannen. Samen bouwen we een museum op maat van jongeren.
-Inspiratiebezoek aan het Zeeuws Museum. Gluren bij de noorderburen. Hoe doen ze het daar?
-Collectieplanproject aan de hand van ‘Souvenirs d' Yper’. Het Yper Museum neemt in de collectie een weerslag van het hedendaagse Ieper en regio op. We kijken even in de toekomst, hoe willen we dat onze opvolgers de streek herinneren? 
-Promoactie Yper Museum op de 45e Kattenstoet. Ze zullen het geweten hebben, die duizenden bezoekers van de Kattenstoet... Hier komt het Yper Museum. 
-Previewbezoek Yper Museum. De bewinders krijgen een exclusief bezoek achter de schermen. 
-En niet te vergeten... de officiële opening in de zomer van 2018! Het sluitstuk van opnieuw een topjaar Voorlopig Bewind!  

Klik hier voor de bewindvoerders van schooljaar 2017-2018.

 

En de vorige jaren?

2016 - 2017 

Een superteam! Wat een topprestatie, 'Kappen for Life'. Vele staarten werden geknipt en veel meer centen werden ingezameld voor Think Pink tijdens de Music for Life week. In januari spoorden ze naar het BELvue museum en namen er de educatieve werking onder de loep. Maar de absolute kers op de taart was hun tentoonstelling 'Werken in Uitvoering'. Het resultaat van een nachtje 'los gehen' tijdens 'Night@theMuseum' in het Stedelijke Museum. Ze maakten een eigen interpretatie van de schilderijen en stelden die op creatieve wijze tentoon. Jawel, zij kwamen de eer toe om de aller-allerlaatste tentoonstelling van het Stedelijk Museum te ontwerpen, want in december 2018 sluit dat definitief de deuren. Benieuwd naar hun kunstbeleving? Klik hier. En tussendoor? Brainstormen, lachen, durven beslissen, bijleren,... en vele broodjes met kaas en hesp verorberen!

 

Dré SinaeveJentse Cuvelier
Emma DehaeneDeroo Dawn
Gaelle VaeyeEmma Bonte
Margot MelsensSilke Decap
Julie Houthave  
 
2015 - 2016

Het geboortejaar van het Voorlopig Bewind! Van april tot december 2016 liep een heuse participatiecampagne 'Van Stadhuis naar Huis van de Stad'. Via een tijdelijke doe mee-tentoonstelling en allerhande activiteiten achterhaalden we hoe de bewoners van de streek het nieuwe Yper Museum zien. Het eerste Voorlopig Bewind werd in het leven geroepen en doorliep het hele traject als 'testcase'. De maanden voorafgaand aan de campagne, tussen januari en maart 2016, kreeg elke bewinder een 'avatar' toegewezen in de vorm van een Playmobilpopje. Een mooie pop-up tentoonstelling in het Huis van de Stad was het resultaat!

De samenwerking met dit frisse team maakte het museumteam zoveel sterker. Brainstormen, experimenteren, discussiëren, leren en durven beslissen. Deze cocreatieve jongerenwerking was zo waardevol dat meteen beslist werdat het Voorlopig Bewind een héél lang leven beschoren is...