Press

2018

November
In het spoor van een 16de-eeuwse Ieperling
Het Laatste Nieuws - 29 Nov. 2018 - Pag. 17
Al acht boeken heeft Ivan Vanherpe neergepend. Zijn nieuwste heet 'Dagboek van Augustijn' en behandelt het echte 16de-eeuwse dagboek van Augustijn van Hernighem. De educatieve dienst van het Yper Museum heeft op basis van Ivans boek een stadswandeling uitgewerkt.

Stedelijke musea zoeken gidsen voor scholen
Het Laatste Nieuws - 28 Nov. 2018 - Pagina 15
Het In Flanders Fields Museum en het Yper Museum zijn op zoek naar gidsen die schoolgroepen begeleiden. Kandidaten moeten in het bezit zijn van een pedagogisch diploma of een gidsendiploma.

Overlevende atoomaanval op Hiroshima in Ieper
Focus WTV - 21 Nov. 2018
Sadae Kasaoka was gisteren te gast in Ieper. Ze is een overlevende van de atoomaanval op Hiroshima.
De vrouw van 86 jaar was in Ieper om te getuigen over de gruwel van een atoomoorlog, maar ook om mensen te overtuigen van het belang om naar vrede te streven. Dat is haar missie, want de atoombom op haar stad heeft haar fysiek en mentaal getekend voor het leven.

Basisschoolkinderen maken lichtgevende lantaarns dankzij Yper Museum
Krant van West-Vlaanderen - 9 Nov. 2018
Wie kent de traditie van het versieren van een biet voor het feest van Sint-Maarten nog? De laatste jaren waren die bieten steeds minder te zien tijdens het onthaal van de goedheilige man. Daar wil het Yper Museum nu verandering in brengen. Donderdag gingen alvast 300 basisschoolkinderen aan de slag om een vorderbiet voor Sint en Piet om te toveren tot een lichtgevende lantaarn.

400 bietenlampions voor stoelenprocessie
Het Laatste Nieuws - 9 Nov. 2018 - Pagina 16
In zaal Fenix in Ieper hebben leerlingen van bassischool De Mote gisteren zo'n 400 bietenlantaarns gemaakt. Vanavond trekken ze, lantaarns in de hand, in stoet van het In Flanders Fields Museum naar het Astridpark. Ook een heleboel stoelen reizen mee.

Oktober
Theaterwandeling voor kinderen
Krant van West-Vlaanderen - 26 Okt. 2018 - Pagina 15
Het Yper Museum heeft de kindertheaterwandeling ‘Van Kattenpootjes en Narrenstreken’ voorgesteld. Het is een wandeling boordevol interactie, spitse dialogen en leuke spelletjes. Klasgroepen, jeugdbewegingen en families met kinderen kunnen de geschiedenis van Ieper ontdekken op een speelse en interactieve manier.

Kat en nar gidsen kinderen door Ieperse stadsgeschiedenis
Het Nieuwsblad - 26 Okt. 2018 - Pagina 8
Het Yper Museum heeft een nieuwe gidsbeurt voor kinderen. Kat Cieper van Ieper en haar vriend Narren de Nar nemen families, jeugdgroepen of klassen op sleeptouw door de geschiedenis van de stad.

Nieuwe gezinstheaterwandeling Yper Museum
Het Laatste Nieuws - 25 Okt. 2018
‘Van kattenpootjes en Narrenstreken’. Zo heet de nieuwe theaterwandeling van het Yper Museum in Ieper. “Klasgroepen, jeugdbewegingen en families met kinderen kunnen geschiedenis van Ieper ontdekken op een speelse manier.”

Ieperse musea tonen 'Het Bewaren Waard'
Het Laatste Nieuws - 18 Okt. 2018 - Pagina 15
In de inkomruimte van het Yper Museum is vanaf vandaag een documentaire te zien waarin gevangenen een voor hen heel belangrijk voorwerp tonen. De film kadert in het project 'Het Bewaren Waard'. De Ieperse musea willen met dat initiatief op een hedendaagse manier hun collectie uitbreiden.

10.000ste bezoeker Yper Museum krijgt geschenkmand
Het Nieuwsblad - 16 Okt. 2018 - Pagina 6
Drie maanden na de opening mocht het Yper Museum zijn tienduizendste bezoeker verwelkomen. Astrid Schaek, zorgcoördinator van Vereniging Ons Tehuis uit Ieper was de gelukkige en kreeg een geschenkmand bovenop haar gratis museumbezoek. Sinds de opening op 1 juli vonden vooral individuele bezoekers de weg naar het museum.

How a Flemish Museum is Renovating the Image of a WWI Martyr City
Papel com Clips - 14 Okt. 2018
Ypres is well known for being the centre of the battlefields between the Allied and Central Powers during the First World War. However, this town, located in the province of West Flanders, Belgium, is much more than the symbol of Great War remembrance. Ypres encompasses more than one thousand years of rich history, and its inhabitants are now ready and keen on sharing its past with the world.

Yper Museum viert eerste feestje met metekindjes
Krant van West-Vlaanderen - 12 Okt. 2018 - Pagina 12
Kasper, Sem, Otto, Lena, Pixie en Nore zijn de ‘metekindjes’ van het nieuwe Yper Museum. Ze zijn alle zes geboren rond de openingsdatum (1 juli 2018) en het museum mocht trotse meter worden van deze kleine Westhoekertjes.

Belforttoren gaat tijdelijke dicht voor restauratie
Krant van West-Vlaanderen - 12 Okt. 2018 - Pagina 12
Ieper doet het goed op het vlak van binnenrijven van Vlaamse subsidies. Vorige week raakte bekend dat er voor de werking van het In Flanders Fields Museum en Yper Museum de komende vijf jaar 600.000 euro extra komt van de Vlaamse regering. Deze week kwam daar nog eens 8,7 miljoen euro bij voor de restauratie van de historische Lakenhallen en belfort. Beide musea blijven toegankelijk, alleen de belforttoren zal een tijdje niet toegankelijk zijn.

Yper Museum verwelkomt 10.000ste bezoeker
Het Laatste Nieuws - 10 Okt. 2018 - Pagina 14
Het Yper Museum heeft zijn 10.000ste bezoeker over de vloer gekregen, drie maanden na de opening. Astrid Schaeck, zorgcoördinator van Vereniging Ons Tehuis was de gelukkige en kreeg een geschenkmand bovenop haar gratis museumbezoek. 

Yper Museum verwelkomt 10.000ste bezoeker
Focus WTV - 9 Okt. 2018
Vandaag heeft het Yper Museum 10.000 bezoekers op haar teller staan. Astrid Schaek, zorgcoördinator van Vereniging Ons Tehuis uit Ieper was de gelukkige en kreeg een geschenkmand bovenop haar gratis museumbezoek.

8,7 miljoen voor restauratie Belfort en Lakenhal
Het Laatste Nieuws - 6 Okt. 2018
Minister voor Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) heeft 8,7 miljoen euro vrijgemaakt voor de restauratie van het Belfort en de Lakenhal in Ieper. “Met de restauratie verzekeren we het voortbestaan van deze twee erfgoedparels voor toekomstige generaties”, aldus minister-president Bourgeois.

Bijna 9 miljoen voor restauratie Lakenhal en Belfort Ieper
Focus WTV - 5 Okt. 2018
De Vlaamse overheid maakt 8,7 miljoen euro vrij voor de restauratie van het Belfort en de Lakenhal in Ieper.

Bijna 4 miljoen euro voor musea
Krant van West-Vlaanderen - 5 Okt. 2018 - Pagina 18
Het stadsarchief van Ieper , het nieuwe Yper Museum en het In Flanders Fields Museum ontvangen de komende 5 jaar samen jaarlijks 800.000 euro werkingssubsidies als culturele erfgoedorganisatie. Dit is voor Ieper 310.000 euro per jaar meer dan voorheen.

Geestige Geschiedenis
Krant van West-Vlaanderen - 5 Okt. 2018 - Pagina 32-33
Een stadsmuseum waar geen kat naar komt kijken? In het geval van Ieper: mis poes. De bewogen geschiedenis van de 'kattenstad' komt voortaan op een amusante manier tot leven in het ook al tot de verbeelding sprekende decor van de Lakenhalle op de Grote Markt van Ieper. 

Geboortefeest voor metekindjes
Het Nieuwsblad - 1 Okt. 2018 - Pagina 3
Bij de opening in juli werd het Yper Museum meter van de pasgeboren kindjes Sem, Nore, Kasper, Lena, Pixie en Otto uit de Westhoek. "Het is de eerste keer dat een museum mensen volgt van bij hun geboorte", zegt museumcoördinator Sandrin Coorevits...

120.000 euro Vlaams geld én regionale erkenning voor Yper Museum
Het Laatste Nieuws - 1 Okt. 2018 - Pagina 15
Het stadsarchief van Ieper, het Yper Museum en het In Flanders Fields Museum krijgen de volgende vijf jaar een subsidie van de Vlaamse regering. Het gaat om een bedrag van samen 800.00 euro...

Yper Museum feest met metekindjes
Het Laatste Nieuws - 1 Okt. 2018 - Pagina 15
Het Yper Museum heeft zaterdag het geboortefeest van zijn zes metekindjes gehouden. De zes jongens en meisjes, geboren rond de openingsdatum, zullen jaarlijks een voorwerp uit hun leven aan het museum cadeau doen én een geschenkje in ruil krijgen. "Zo willen we de sporen van het leven in de Westhoek bewaren."

September

'Museumborrel' voor Sem, Nore, Kasper, Lena, Pixie en Otto
Radio 2
Afgelopen weekend was er in het nieuwe Yper Musuem in Ieper een speciaal geboortefeest voor Sem, Nore, Kasper, Lena, Pixie en Otto. Dat zijn de metekindjes van het Yper Museum. Ze zijn alle 6 geboren rond de openingsdatum op 1 juli. Het is de bedoeling dat het leven van die kindjes door de jaren heen te beleven zal zijn in het museum. "En we beginnen met de geboortekaartjes en de doopsuiker!"

Yper Museum houdt geboortefeest voor metekindjes
Het Nieuwsblad - 28 Sep. 2018 - Pagina 2
Bij de opening in juli werd het Yper Museum meter van de pasgeboren kindjes Sem, Nore, Kasper, Lena, Pixie en Otto uit de Westhoek. “Met Mémé Museum starten we een nieuw collectiebeleid”, zegt schepen Jef Verschoore (CD&V). “Kunstwerken blijven belangrijk, maar het museum gaat verder en wil sporen bewaren door ...

Het Yper Museum: elf eeuwen geschiedenis
Het Wekelijks Nieuws - 28 Sep. 2018
Ieper had in de middeleeuwen een serieuze vinger in de pap te brokken in Vlaanderen...

Nocturne in Yper Museum
Het Laatste Nieuws - 18 Sep. 2018
De Ieperse dienst van Toerisme nodigt alle Ieperse handelaars en hun personeel uit op de gratis Nocturne in het Yper Museum. Die vindt plaats op maandag 1 oktober vanaf 18 uur.

Nieuw Yper Museum in de Lakenhallen - Museum met een lach
OKV (Openbaar Kunstbezit Vlaanderen) - Aug-Sep Nummer 4 Jaargang 56 - Pagina 8-11
Met een glimlach om de lippen een museum buitenwandelen, het gebeurt niet overal. In het nieuwe Yper Museum staan hilarische animaties en vette knipogen accurate geschiedenis niet in de weg.

Augustus

Yper Museum verwerft unieke aquarel over Ieper
Het Laatste Nieuws - 28 Aug. 2018 - Pagina 14
Het Yper Museum heeft een originele 'Ouvrié' over Ieper verworven. Het werk is een groot aquarel, gesigneerd en gedateerd: 'Hôtel de ville d'Ypres, 18 Août 1848, Justin Ouvrié'. Kunstenaar Pierre Justin Ouvrié was een succesvolle Franse schilder. Hij schilderde uiterst waarheidsgetrouwe, charmante en pittoreske stadsgezichten.

Yper Museum is meteen succes
Het Laatste Nieuws - 24 Aug. 2018 - Pagina 19
Het nieuwe Yper Museum in de Kattenstad kent een goede start. Er worden gemiddeld 120 bezoekers per dag geteld. "Het is een streekmuseum voor mensen uit de regio, maar we zijn blij dat ook toeristen de weg erheen vinden." 

Ieper: een stad met meer dan één gezicht
VRT Nieuws - 01 Aug. 2018
Wie aan Ieper denkt, denkt automatisch ook aan de Eerste Wereldoorlog, zeker sinds de grote herdenkingen daar. Maar de stad is meer dan dat, er was bijvoorbeeld ook de lakennijverheid in de middeleeuwen. Om het grotere verhaal duidelijk te maken is vanaf deze zomer een gloednieuw museum geopend dat Yper Museum heet in de Lakenhallen.

Juli
Het lachend kakske van de veertiende eeuw

De Standaard - 23 Jul. 2018 - Pagina 5
Wie denkt dat emoji's een fenomeen van deze tijd zijn, heeft het mis. In de veertiende eeuw waren er al insignes in omloop die lijken op onze buttons en logo's. Het nieuwe Ieperse stadsmuseum stelt er ruim 250 tentoon.

Yper Museum officieel geopend

De Zondag/West-Vlaanderen Midden - 08 Jul. 2018 - Pagina 13
IEPER - In de Lakenhallen opende het nieuwe Yper Museum de deuren. Dit museum belicht op een heel interactieve manier de geschiedenis van elf eeuwen Ieper met veel aandacht voor het middeleeuwse verleden van de stad.

EN ANDERS NOG?
Krant van West-Vlaanderen - 06 Jul. 2018 - Pagina 75
“Begin september plannen we op onze trouwweide een grootse babyborrel. Ik geef wel graag een speciale betekenis aan plaatsen, voorwerpen of rituelen. Momenteel ben ik druk in de weer de voile van mijn trouwjurk te recyclen tot een hemeltje voor boven het wiegje. Speciale genodigden op onze babyborrel worden de organisatoren van het Yper Museum...

“Maquette wekt middeleeuws Ieper weer tot leven”
Krant van West-Vlaanderen - 06 Jul. 2018 - Pagina 18
IEPER - Het Yper Museum toont elf eeuwen Ieper en Westhoek aan de hand van insignes, kaarten, archeologische vondsten, munten en kant- en handwerk. Kinderen kunnen letterlijk middenin het middeleeuwse Ieper plaatsnemen dankzij de reuzegrote maquette van de stad.

Juni

Komische animatie en middeleeuwse emoji's
Het Nieuwsblad - 30 Jun. - Pagina 2
Het nieuwe Yper Museum is het resultaat van het samenvoegen van het Stedelijk Museum, Museum Arthur Merghelynck, Stedelijk Onderwijsmuseum en Museum Godshuis Belle.

Museum bewaart leven van Westhoekers voor de toekomst
Het Nieuwsblad - 30 Jun. - Pagina 2
Het nieuwe Yper Museum, dat morgen zondag de deuren opent, wil het leven van een Westhoeker documenteren voor latere generaties.

Yper Museum in Lakenhallen geopend
Het Laatste Nieuws - 30 Jun. 2018 - Pagina 39
In de Lakenhallen in Ieper opent het Yper Museum de deuren. Het regionaal museum, goed voor een investering van 4,3 miljoen euro, toont de geschiedenis van de Kattenstad en de Westhoek via een interactief parcours. "Het is een verhaal dat je op je eigen tempo en volgens je eigen interesses kan ontdekken."

Ieper opent nieuw stadsmuseum
Focus WTV - 29 Jun. 2018
Zondag opent in Ieper het nieuwe stadsmuseum in een vleugel van de Lakenhalle. Het vertelt de stadsgeschiedenis sinds haar ontstaan, meer dan 1.000 jaar geleden. Ieper investeerde 4,3 miljoen euro, en dat is meteen zijn grootste investering ooit in een museum.

 “Archeologen op verkeerde been gezet”  
Krant van West-Vlaanderen - 08 Jun. 2018 - Pagina 12
IEPER - Tijdens het toonmoment van de opgravingen vernam Philip Bolle (SP.A) van de archeologen dat de vondsten eigendom zijn van ontwikkelaar 3D Real Estate, maar burgemeester Jan Durnez (CD&V) ontkent dat.

Nieuwe Yper Museum mikt op 35.000 bezoekers per jaar
Krant van West-Vlaanderen - 08 Jun. 2018 - Pagina 22
IEPER - Binnen twee weken opent het Yper Museum de deuren. Het museumteam legt de laatste hand aan het plaatsen van de 600 collectiestukken die op de juiste locatie terecht moeten komen.

Stad blijft eigenaar archeologische vondsten Meersen
Het Laatste Nieuws - 06 Jun. 2018 - Pagina 14
De stad Ieper blijft eigenaar van de archeologische vondsten op de site De Meersen. Daar werden even geleden unieke restanten van de oude Sint-Niklaasparochie, een kerk, een begraafplaats met honderden lichamen en de abdij Sint-Jan-Ten-Berghe gevonden. "De stad heeft zeker niet nagelaten het beheer van de vondsten vast te leggen", ...

Honderden lichamen opgegraven
Krant van West-Vlaanderen - 01 Jun. 2018 - Pagina 22
IEPER - Bij archeologische opgravingen op de voormalige site van De Meersen werden al honderden lichamen opgegraven. Archeologen legden ook restanten van een middeleeuwse parochie en abdij Sint-Jan-Ten-Berghe bloot.

April

Erfgoeddag is kiezen
De Zondag - 22 Apr. 2018 - Pagina 19
IEPER/POPERINGE - Vandaag is weer Erfgoeddag met als thema Kiezen.

Heerlijk dwalen door Ieper
Krant van West-Vlaanderen - 13 Apr. 2018
Had het aan de Britten gelegen dan was Ieper na de Eerste Wereld-oorlog nooit heropgebouwd. Ze wilden de in puin geschoten stad bewaren als een eeuwige ‘Holy Ground’. Maar de Belgen hielden voet bij stuk en dankzij de herstelbetalingen van Duitsland kon de hoofdstad van de Westhoek steen voor steen heropgebouwd worden. Het is heerlijk wandelen in de Vredesstad.

Erfgoeddag in Ieper
Het Laatste Nieuws - 10 Apr. 2018
Ieper Tijdens de erfgoeddag op 22 april staan er in Ieper enkele interessante zaken op het programma. In het In Flanders Fields Museum bijvoorbeeld kan je naar twee tentoonstellingen: “Sporen van Oorlog” over archeologie in de frontregio en ‘Yper Museum in Residence’, een preview van het gloednieuwe stadsmuseum.

Maart

Wat verwacht je van het Yper Museum?
Krant van West-Vlaanderen - 16 Mar. 2018 - Pagina 13
Het Yper Museum: al van gehoord? Wat verwacht jij er van? Ga je er naartoe? Moet er één prijs zijn of mogen er voordeeltarieven en Ieperlingen gratis (al was het maar op zondag)? Wat vind je van de reclamecampagne die nu al een maand loopt op sociale media? Wat vind je van de geplande openingsdatum: 1 juli? Ga je het deze zomer bezoeken of stel je het uit?

Jorg Compernolle (27) IT-specialist “Inbreng jeugd is positief”
Krant van West-Vlaanderen - 16 Mar. 2018 - Pagina 13
“Ik had nog niet gehoord van het Yper Museum tot ik deze vraag voorgeschoteld kreeg. Nu ik de website eens bekeken heb, vind ik het wel een heel tof concept. Ieper heeft uiteraard een zeer lange en uitgebreide geschiedenis. Dat dit verspreid zat in verschillende musea was natuurlijk niet ideaal. ...

Yper Museum in Residence
De Zondag - 11 Mar. 2018 - Pagina 17
IEPER - Nog tot eind juni is het In Flanders Fields Museum the place to be voor een preview van het Yper Museum. Medewerkers van het nieuwe museum, dat in het najaar de deuren opent, presenteren een pop-up tentoonstelling als Artists in Residence in het IFFM.

Nu al glimp van Yper Museum
Krant van West-Vlaanderen - 02 Mar. 2018 - Pagina 12
IEPER - Het Yper Museum, dat op 1 juli de deuren opent, laat al even in zijn kaarten kijken. In het In Flanders Museum (IFFM) kunnen bezoekers al even proeven van de huisstijl van het Yper Museum. Nog tot 30 juni te bezoeken én bovendien gratis voor Ieperlingen.

Februari

Jongeren tonen creaties in Yper Museum
Krant van West-Vlaanderen - 16 Feb. 2018 - Pagina 20
IEPER - Onder de noemer ‘Yper Museum in Residence’ tonen enkele jongeren hun creaties tussen enkele topstukken, die in het Yper Museum zullen prijken. Op een wand kun je een tijdlijn zien met de verschillende stappen naar het nieuwe Yper Museum. Voor de jongeren werd er een wedstrijd ‘Werken in ...

In Flanders Field Museum toont al stukje Yper Museum
Het Laatste Nieuws - 05 Feb. 2018 - Pagina 13
In het In Flanders Field Museum in Ieper wordt nog tot en met 30 juni een stukje van het nieuwe Ieperse museum getoond. Onder de noemer 'Yper Museum in Residence' zijn ook een paar creaties te zien van jongeren. "Ik had nooit gedacht dat mijn werk hier te zien zou zijn", zegt Nikita Ghyselinck (16).

Januari

Kunstwerken Yper Museum worden voorgesteld
Het Laatste Nieuws - 15 Jan. 2018 - Pagina 13
Vanaf 4 februari tot 30 juni dit jaar zal het IFFM een preview geven van het Yper Museum. "Er zullen onmiddellijk enkele topstukken worden getoond uit de eigen collectie, maar ook enkele unieke hedendaagse kunstwerken." In de tentoonstelling zullen ook de winnende kunstwerken van de scholenwedstrijd 'Werken in Uitvoering' te ...

Stedelijk Museum gesloten
De Zondag - 07 Jan. 2018 - Pagina 15
IEPER - Het Stedelijk Museum in de Ieperleestraat is niet meer. Het maakt plaats voor het Yper Museum, dat komende zomer de deuren opent.

2017

December

Tientallen mensen nemen een ‘kartje tyd’ voor het goede doel
Het Nieuwsblad - 23 Dec. 2017 - Pagina 6
Ieper - Tientallen mensen namen gisteren een ‘kartje tyd’ voor het goede doel ‘t Eén en ‘t Ander, de winkel van het psychiatrisch ziekenhuis Heilig Hart.

‘Pakt e kartje tyd’ voor 't Eén en't Ander
Het Nieuwsblad - 22 Dec. 2017 - Pagina 5
Ieper - Iedereen mag vandaag een kunstzinnig, relaxerend of ludiek kartje tyd pakn in het klooster van het psychiatrisch ziekenhuis.

'Pakt e kartje tyd' voor Warmste Week
Het Laatste Nieuws - 19 Dec. 2017 - Pagina 17
Het Yper Museum, het Psychiatrisch Ziekenhuis Heilig Hart en kunstenaar-televisiemaker Sven van Unik-ID slaan de handen in elkaar tijdens de Warmste Week van Studio Brussel. Samen zetten ze vrijdag van 14 tot 21 uur het project 'Pakt e kartje tyd' op poten. Deelnemers kunnen in het ziekenhuis in de Poperingseweg, ...

“Beperkt budget voor Yper Museum”
Krant van West-Vlaanderen - 08 Dec. 2017 - Pagina 18
IEPER - De gemeenteraad boog zich maandag over het beleidsplan van het Yper Museum om regionaal erkend te worden én centen te krijgen.

Voorbeeld
Krant van West-Vlaanderen - 01 Dec. 2017 - Pagina 25
Wanneer u deze krant in handen houdt, is het al december! Dit jaar en zeker het eerste trimester van 2017-2018 vliegt voorbij. Heeft het te maken met ouder worden of zou er ergens nog een onverklaarbare reden zijn die de wetenschap nog niet heeft ontdekt? Het onderzoeken waard! Met Het ...

November

Yper Museum wint Erfgoedpremieprijs met participatietraject
Het Laatste Nieuws - 28 Nov. 2017 - Pagina 15
Het Yper Museum heeft met haar participatieproject 'Huis van de Stad' een West-Vlaamse Erfgoedpremieprijs 2017 in de wacht gesleept. In het 'Huis van de Stad' konden inwoners en bezoekers aan de stad meedenken over het nieuwe Yper Museum. "De massale interesse, inzet en betrokkenheid zorgden ervoor dat wij deze prijs ...

Yari Saelens 18, student “Aantrekkelijk voor de jeugd”
Krant van West-Vlaanderen - 03 Nov. 2017 - Pagina 13
“Toen ik hoorde dat het Belle Godshuis ging sluiten, ben ik er op een van de laatste dagen nog naartoe geweest. Ik vond dat het museum wel toe was aan vernieuwing, want ik vond het nogal oud in vergelijking met onder meer het In Flanders Fields. Als jongere heb je ...

Alain Vansevenant 55, cafébaas “Rijke collectie schilderijen”
Krant van West-Vlaanderen - 03 Nov. 2017 - Pagina 13
“Ik heb het Belle Godshuis dikwijls bezocht, omdat ik er beroepshalve geregeld moest zijn. Ik ben namelijk huurder van een handelspand van het OCMW. Ik vind het een goede zaak dat het Stedelijk Museum en het Belle Godshuis in de Lakenhallen ondergebracht worden. Het nieuwe complex zal gelukkig veel toegankelijker ...

September

Tentoonstelling De Onzichtbare Stad
Krant van West-Vlaanderen - 22 Sep. 2017 - Pagina 10
IEPER - Nog tot 1 oktober is in de Kazematten de tentoonstelling De Onzichtbare Stad te bezichtigen. De tentoonstelling is een organisatie van het Yper Museum in samenwerking met de faculteit architectuur van de KU Leuven en heeft als thema herbestemming.

Yper Museum in volle opbouw
Krant van West-Vlaanderen - 15 Sep. 2017 - Pagina 26
IEPER - In het voormalige stadhuis op de Grote Markt heerst een drukte van jewelste voor de opbouw van het nieuwe Yper Museum. De afbraakwerken zijn achter de rug en de opbouwwerken zijn begonnen. De structuur van
het museum is al goed zichtbaar.

Tentoonstelling De Onzichtbare Stad
Het Laatste Nieuws - 13 Sep. 2017 - Pagina 17
In de Kazematten in Ieper loopt de tentoonstelling De Onzichtbare Stad van het Ypermuseum. Het is een expo waarbij studenten architectuur hun visie geven op de stad Ieper. De bezoeker krijgt te zien hoe bestaande historische plaatsen kunnen inspireren tot mooie herbestemmingsprojecten. 

Oud stadhuis in volle afbraak: “Opbouw Yper Museum van start”
Het Nieuwsblad - 11 Sep. 2017 - Pagina 2
Op 1 juli 2018 openen de deuren van het nieuwe Yper Museum in het voormalig stadhuis van Ieper. De afbraak van het oude stadhuis is intussen al achter de rug.

Werken aan Ypermuseum zijn halfweg
Het Laatste Nieuws - 11 Sep. 2017 - Pagina 13
Het nieuwe stadsmuseum in de Lakenhalle van Ieper begint vorm te krijgen. Alle afbraakactiviteiten zijn achter de rug. Ondertussen zijn de opbouwwerken begonnen en is de structuur al wat zichtbaar. Als alles goed gaat, opent op het Ypermuseum op 1 juli 2018 de deuren. "En we zitten op schema", aldus museumcoördinator Sandrin Coorevits.

Oud stadhuis in volle afbraak: “Opbouw Yper Museum van start”
Het Nieuwsblad - 11 Sep. 2017 - Pagina 2
Op 1 juli 2018 openen de deuren van het nieuwe Yper Museum in het voormalig stadhuis van Ieper. De afbraak van het oude stadhuis is intussen al achter de rug.

Yper Museum krijgt vorm
Focus WTV - 09 Sep. 2017

Studenten tonen onzichtbare stad
De Standaard - 09 Sep. 2017 - Pagina 38
Zeven studenten van de faculteit Architectuur van de KU Leuven hebben samen met het Yper Museum een tentoonstelling opgebouwd met hun visie op een herbestemming van de stad. Ze tonen onder meer artistieke ontwerpen voor het voormalige openluchtzwembad en het militaire domein. 

Van oude waterzuivering tot workshop kaas maken
Krant van West-Vlaanderen - 08 Sep. 2017 - Pagina 10
Zondag vinden er in onze regio 23 activiteiten plaats voor Open Monumentendag. Enkele toppers zijn in Heuvelland een rondleiding in het nieuwe bezoekerscentrum, in Vleteren opent de tentoonstelling 650 jaar Poperingevaart, voor Ieper kan je terecht in het Yper Museum...

Nominaties Erfgoedprijs
Het Laatste Nieuws - 07 Sep. 2017 - Pagina 16
De Stad Ieper is twee keer genomineerd voor de West-Vlaamse Erfgoedprijs 2017 in de categorie publiekswerving. Het gaat om de publiekswerving van het stadsarchief en die van het Yper Museum. 

Augustus

Voorlopig Bewind organiseert laatste tentoonstelling
Deze Week - 23 Aug. 2017 - Pagina 14
In het Stedelijk Museum in de Ieperleestraat 31 vindt de allerlaatste tentoonstelling plaats. Het Voorlopig Bewind, de jongerengroep van het Yper Museum, pakt uit met persoonlijke, creatieve interpretaties van de Ieperse kunstcollectie. De expositie ‘Werken in Uitvoering’ loopt tot en met 31 december 2017. Daarna sluit het museum de deuren. ...

Juli

Cijfer uit de raad
Krant van West-Vlaanderen - 07 Jul. 2017 - Pagina 18
De gemeenteraad keurde de financiering goed voor de levering, realisatie en plaatsing van alle hard- en softwarecomponenten, alle interactives en multimediale toepassingen voor de nieuwe permanente tentoonstelling van het Yper Museum. Het gaat onder meer om schermen, koptelefoons, computers... Er wordt gebruik gemaakt van hetzelfde RFID-systeem (het systeem met de ...

Juni

Laatste tijdelijke expo in huidig Stedelijk Museum
Het Nieuwsblad - 16 Jun. 2017 - Pagina 6
Ieper - Het Voorlopig Bewind, de jongerengroep van het Yper Museum, opende de laatste expo 'Werken in Uitvoering' in het Stedelijk Museum in de Ieperleestraat in Ieper. De expo loopt tot eind 2017, waarna de collectie verhuist naar de Lakenhallen. Elke jongere selecteerde een kunstwerk, maakte een eigen interpretatie en vertaalde ...

Werken in uitvoering
De Zondag - 11 Jun. 2017 - Pagina 13
IEPER - Vanaf nu loopt in het Stedelijk Museum (Ieperleestraat) de allerlaatste tijdelijke tentoonstelling, een initiatief van het Voorlopig Bewind, de jongerengroep van het Yper Museum. Zij pakken er uit met persoonlijke creatieve interpretaties van de Ieperse kunstcollectie. De expositie ‘Werken in Uitvoering’ loopt tot 31 december. Daarna sluit het ...

“Laatste tentoonstelling”
Krant van West-Vlaanderen - 09 Jun. 2017 - Pagina 14
IEPER - In het stedelijk museum in de Ieperleestraat vindt de allerlaatste tijdelijke tentoonstelling plaats. Het Voorlopig Bewind, de jongerengroep van het Yper Museum, pakt uit met persoonlijke interpretaties van de Ieperse kunstcollectie. De expositie ‘Werken in Uitvoering’ loopt tot en met 31 december. Daarna sluit het museum de deuren.

Mei

Jongeren sluiten zich op in Yper Museum
Krant van West-Vlaanderen - 19 Mei. 2017 - Pagina 19
IEPER - Onlangs sloten een tiental jongeren zich op in het Yper Museum. Het gaat om de mensen die zich het ‘Voorlopige Bewind’ noemen, de jongerenadviesgroep van het toekomstige museum. Ze hebben tijdens die nacht een eigenzinnige tentoonstelling gemaakt rond de werken die in het gebouw hangen. Ze gingen creatief ...

Film Y'parade staat online
Het Laatste Nieuws - 16 Mei. 2017 - Pagina 17
De Y'parade, de historische film waaraan 1.400 kinderen meewerkten, is nu online te bekijken. Het project is een verfilming van een stoet die op 9 augustus 1854 door de straten van Ieper trok. Het Yper Museum trok beeldend kunstenaar Sven Verhaege aan voor de productie. De film werd zondag tijdens ...

Een film van de kinderen van Ieper
De Zondag - 14 Mei. 2017 - Pagina 25
IEPER - Je kan vandaag de exclusieve première van de Y’parade meemaken op de binnenkoer van de Lakenhallen. Y’parade is een artistieke kortfilm over de geschiedenis van de regio. Het is het eerste hedendaagse kunstwerk voor het Yper Museum. Y’parade refereert naar een feestelijke stoet die in 1854 door de ...

847.000 euro voor Yper Museum
Krant van West-Vlaanderen - 12 Mei. 2017 - Pagina 16
Volgend jaar opent in de Lakenhallen het Yper Museum. De gemeenteraad ging akkoord om daarvoor een bedrag van 847.000 euro te voorzien voor vitrines, scenografische elementen en meubilair. Open Ieper had zich eerder al onthouden in dit dossier. Emmily Talpe stelt zich vragen bij het kostenplaatje. Ook nu was dat ...

April

Jongeren overnachten in museum
Het Laatste Nieuws - 29 Apr. 2017 - Pagina 39
Tien jongeren hebben zich deze nacht opgesloten in het Stedelijke Museum. De groep, die zich 'Het Voorlopig Bewind' noemt, is de jongerenadviesgroep van het toekomstige Yper Museum. "We gaan een eigenzinnige expo maken rond de werken in het museum ", aldus Wouter Sinaeve. "We zullen een eigen interpretatie maken van ...

Jongeren maken 's nachts kunst in museum
Het Nieuwsblad - 29 Apr. 2017 - Pagina 4
Een 10-tal jongeren sloten zich in de nacht van vrijdag op zaterdag op in het Stedelijk Museum van Ieper. Ze behoren tot de jongerenadviesgroep van het toekomstige Yper Museum en noemen zichzelf 'het Voorlopige Bewind'. Het Stedelijk Museum in de Ieperleestraat gaat dicht en heropent volgend jaar binnen het nieuwe ...

“Ieper blijft het levendige hart van de Westhoek”
Krant van West-Vlaanderen - 28 Apr. 2017 - Pagina 10
IEPER - Ieper wil zich blijven profileren als het centrum voor de Eerste Wereldoorlog. Maar de komende jaren wil de stad zich nog meer profileren als gezellige Westhoekstad met een aantrekkelijk historisch centrum. Dat blijkt uit de
visienota die het stadsbestuur voorgesteld heeft.

1.300 kinderen spelen rol in kortfilm over Ieper
Krant van West-Vlaanderen - 07 Apr. 2017 - Pagina 20
IEPER - Beeldend kunstenaar Sven Verhaeghe uit Poperinge is volop bezig met de opnames van Y’parade. De film gaat over de geschiedenis van Ieper en verwijst naar een stoet die in 1854 door de straten van de Kattenstad trok tijdens de Onze-Lieve-Vrouw van Thuyneprocessie.

Maart

1.300 kinderen wekken stoet uit 1854 tot leven in kortfilm
Het Laatste Nieuws - 25 Mar. 2017 - Pagina 45
Liefst 1.300 kinderen uit 20 lagere scholen spelen mee in Y'parade, een kortfilm die een stoet uit 1854 weer tot leven wekt. De première is gepland op 14 mei tijdens de Vredesfeesten. Daarna zal de film te zien zijn in het Yper Museum. Aan de Sint-Maartenskathedraal werd gisteren al een stukje opgenomen.

1.300 kleuters en lagereschoolkinderen maken kortfilm voor Yper Museum
Het Nieuwsblad - 25 Mar. 2017 - Pagina 2
Samen met beeldend kunstenaar Sven Verhaeghe maken 1.300 Ieperse kleuters en lagereschoolkinderen een kortfilm die het eerste kunstwerk moet vormen voor het Yper Museum. Y'parade verwijst naar een historische stoet en toont de Ieperse geschiedenis.

600.000 euro Vlaamse subsidies voor Lakenhalle
Krant van West-Vlaanderen - 17 Mar. 2017 - Pagina 24
IEPER - Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft een subsidie toegekend van 600.000 euro voor de renovatie van de Lakenhalle. De Lakenhalle is sinds 1940 beschermd als monument en sinds 1999 erkend als UNESCO-werelderfgoed. De restauratie van het gebouw gebeurt in functie van het nieuwe stadsmuseum, het ‘Yper museum’. De ...

Nog snel dak isoleren vóór opening stadsmuseum
Het Laatste Nieuws - 15 Mar. 2017 - Pagina 15
Vlaanderen voorziet in totaal 600.000 euro voor de restauratie van de Lakenhalle. Dat geld komt sneller dan verwacht omdat het nieuwe stadsmuseum in de Lakenhalle al in de zomer van 2018 opengaat. En er moeten nog enkele dringende werken gebeuren, zoals het isoleren van het dak.

600.000 euro voor Lakenhalle
Het Nieuwsblad - 14 Mar. 2017 - Pagina 2
Geert Bourgeois (N-VA), Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 600.000 euro toe aan het stadsbestuur van Ieper voor de restauratie van de Lakenhalle met belfort.

Bruisende stad
Deze Week - 01 Mar. 2017 - Pagina 35
De Vredesstad is een stad met een zeer rijk en divers verleden. Tijdens de Middeleeuwen was Ieper een bloeiende handelsstad. Ieper was toen één van de grote Vlaamse lakensteden naast Brugge en Gent. De indrukwekkende lakenhalle is het bewijs van deze glorieperiode. Tijdens de Eerste wereldoorlog werd de charmante stad ...

Januari

"17e-eeuws klasje was het leukste"
Het Laatste Nieuws - 02 Jan. 2017 - Pagina 16
Het Onderwijsmuseum, in de voormalige Sint-Niklaaskerk, sloot op 31 december de deuren. Een deel van de collectie zal vanaf zomer 2018 opgenomen worden in het nieuwe Yper Museum in de Lakenhalle.

2016

December

“Gesprekken met de toeristen blijven me bij”
Krant van West-Vlaanderen - 30 Dec. 2016 - Pagina 10
IEPER - Wie het Stedelijk Onderwijsmuseum nog een bezoekje wil brengen, moet zich zeker haasten. Zaterdag om 16 uur gaan de deuren onherroepelijk dicht. Het bordje ‘te koop’ aan de voorgevel van de voormalige Sint-Niklaaskerk is veelbetekenend.

“Yper Museum wordt in zomer van 2018 geopend”
Krant van West-Vlaanderen - 23 Dec. 2016 - Pagina 17
IEPER - In de Lakenhallen is de naam van het nieuwe stadsmuseum bekendgemaakt. Het wordt ‘Yper Museum’. De inrichting van het nieuwe museum begint in februari om tegen de zomer van 2018 klaar te zijn.

Nieuw museum heet Yper Museum
Focus WTV - 19 Dec. 2016

'Yper Museum' officieel geboren
Het Nieuwsblad - 19 Dec. 2016 - Pagina 1
“Het Yper Museum is officieel geboren.” De naam en de inhoud van het nieuwe stadsmuseum moet een internationaal publiek aantrekken dat meer wil te weten komen over de volledige geschiedenis van Ieper.

Yper Museum opent in zomer 2018
Het Laatste Nieuws - 19 Dec. 2016 - Pagina 14
Het nieuwe Ieperse stadsmuseum zal 'Yper Museum' heten. Dat is gisteren bekend gemaakt in het tijdelijke Huis van de Stad, dat meteen voorgoed zijn deuren sloot. Yper Museum opent in de zomer van 2018 in de Lakenhallen.

Juni

Archeologie in de praktijk
Het Nieuwsblad - 21 Jun. 2016 - Pagina 6
Diverse Ieperlingen mochten even meehelpen met archeoloog Jan Decorte van Archeo7. Ze mochten meewerken aan het in elkaar puzzelen van scherven tot een pot of een vaas uit de periode 1500 tot 1700, opgegraven in de regio. Dat was een initiatief van het Huis van de Stad in aanloop naar ...

April

“Al heel wat respons op de negen vragen”
Krant van West-Vlaanderen - 29 Apr. 2016 - Pagina 10
IEPER - In 2018 opent in het stadhuis op de Grote Markt een nieuw stadsmuseum de deuren. Vooraleer de bouwwerken starten, organiseert Ieper een grote participatiecampagne ‘Van Stadhuis naar Huis van de Stad’. Nog tot 18 december wordt er een actieve inbreng gevraagd van de bewoners uit Ieper en regio. Een kleine week na de lancering blijkt er al veel respons te komen op de negen vragen die gelanceerd werden.

Huis van de Stad
De Streekkrant - 27 Apr. 2016 - Pagina 1
IEPER - In 2018 opent in het stadhuis op de Grote Markt een nieuw stadsmuseum de deuren. Vooraleer de bouwwerken starten, organiseert Ieper tot 18 december de participatiecampagne ‘Van Stadhuis naar Huis van de Stad’. “Het participatietraject werkt aan de hand van een ‘doe mee’-tentoonstelling, die we vormgeven via negen ...

'Voorlopig Bewind' zwaait plak in oud stadhuis
Het Laatste Nieuws - 22 Apr. 2016 - Pagina 21
Het Voorlopig Bewind, een bende van 40 laatstejaarsscholieren uit Ieper, had het de afgelopen weken voor het zeggen in het oude stadhuis. Dat toverden ze om tot het Huis van de Stad, een plek waar alle Ieperlingen hun wensen, verhalen en mening over het nieuwe stadsmuseum konden uiten.

“Jongeren betrekken in nieuw museumproject”
Krant van West-Vlaanderen - 08 Apr. 2016 - Pagina 17
IEPER - Vanaf 23 april start het stadsbestuur met de participatiecampagne ‘Van stadhuis naar huis van de stad’ in het stadhuis op de Grote Markt. In de vroegere lokettenzaal en inkomhal komt er een tijdelijke tentoonstelling rond negen thema’s uit de geschiedenis van de stad.